fbpx

post-turism

Allt var inte bättre förr. Men det kan inte hjälpas att man tycker att både det ena och det andra var bättre för några år sedan. Att Posten i Finland blev ett affärsverk eller vaddetnuheter var verkligen en försämring ur kundens synvinkel. Förr hade vi ett eget postkontor i Kvevlax, ett kontor som också var en bank, för då fanns det också något som hette Postbanken. Finns det ens någon Postbank längre? Började den heta Sampo och försvann från postkontoren? Nåja. Då hade vi också en liten ombudspost här i byn, i den numera saligen avsomnade bybytiken.

Numera finns det en ombudspost i Kvevlax. Det är ju bra, jag har bara ca 6 km dit. Men, man ska liksom inte alltid tro att paket anländer till posten numera. När vi har beställt varor från Gigantti har vi fått lov att hämta dem vid busstationen, som inte heller heter busstation, utan typ Matkahuolto. Det är i stan, dvs. Vasa, ca 20 km härifrån. Nå, jag jobbar ju också i stan, så det är inte oöverkomligt att köra via busst… ursäkta, Matkahuolto och hämta paketet.

Men nu hade jag beställt en bikini från Haléns, och då var det varken posten eller Matkahuolto som gällde. I stället skulle paketet avhämtas vid Siwa i Korsnäståget (förort till Vasa). Det blir en… om inte orimlig, så dock omväg, som känns väldigt märklig och onödig. Och när jag skulle bege mig från mitt jobb på Strandgatan i Vasa idag hade jag fullständigt hjärnsläpp då det gällde hur man kör från Strandgatan till Korsnäståget. Inte visste jag var Siwa var heller, men jag hade mina aningar och orkade inte googla. Nå, jag tänkte att jag tar Skolhusgatan, det kan aldrig vara fel. Och det var bra, för medan jag körde längs Skolhusgatan, lyckades jag programmera in Korsnäståget i hjärnan, så att jag valde Korsholmsesplanaden och så småningom kom ut på vaddennuheter-vägen som går förbi MTV, där mina barn har spelat åtskilliga fotbollsmatcher genom åren. De har faktiskt också spelat i Korsnäståget, som tur är, för jag körde faktiskt rätt och hittade till Siwa utan problem. Mitt i rusningstrafiken, så det tog en stund.

Jag har alltså aldrig tidigare besökt den butiken, och undrade lite hur och var jag skulle få mitt paket, men jag tog inget större bekymmer för den saken. Jag hade fått meddelande om paketets ankomst som textmeddelande till min mobiltelefon, ingen gammal hederlig pappersavi här inte. Så när jag kom innanför dörren och konstaterade att en ombudspostpunkt (!) huserade i Siwa ställde jag mig i den kön. Och ser man på, postfröken blippade med en apparat på min telefon, frågade efter mitt namn och sa ”se oli Matkahuollon (!) paketti” och gick och hämtade paketet. Men hon kunde inte ta betalt för det, det skulle nämligen fås ut mot postförskott, så jag fick ställa mig i den vanliga kassakön bland alla kunder som handlade mat. Och när jag kom till kassan visste inte tjejen i kassan hur hon skulle ta betalt för paketet, så postfröken måste visa henne.

Nu hoppas jag bara att bikinin passar, för jag vill inte returnera den då det var så här invecklat att få den… Till saken hör att paketet också är så litet att det gott skulle ha haft plats i en normal postlåda. Så varför det inte kunde a) komma hem till min egen postlåda och innehålla en faktura eller b) komma till ombudsposten i Kvevlax eller c) komma till Matkahuolto utan d) måste åka till Siwa där det också fanns både post- och Matkahuoltoombud… ja, se det begriper jag inte. Uuuuh, ge oss statliga monopolinstanser åter 🙁

0 reaktioner på ”post-turism”

 1. Invecklat värre! 😮 Ja, det är inte lätt att begripa sig på logistikens underbara krumsprång i dagens samhälle. Dessutom funderar jag ibland varför inte Matkahuolto har nåt namn på svenska? Vad skulle det kunna heta?

  Svar: Verkligen invecklat 🙁 Reseservice skulle det väl bli om man översätter direkt… Men de flesta instanser ska ju ha bara ett namn numera. Inte ens K-järn får finnas längre, nu ska det heta K-rauta t.o.m. i Sverige…

 2. Visst skall det vara fri marknad och fri rörlighet så paketen får fara dit de vill.

  Svar: Nähä, det ska det inte, jag vill inte att paketen ska ha nån fri vilja 🙂

 3. heh…jag hämtade också ett paket från Siwa i Korsnäståget för en tid sen…förstod först inte vart jag skulle så jag fick bläddra fram telefonkatalogens karta..det var en bok från Bookplus, de har tidigare kommit direkt i postlåddan..betalning med bifogad faktura..så int förstår jag vaffö jag sku till Siwa i Korsnäståget, men men..nu vet jag var Siwa i Korsnäståget är..det kan ju tänkas vara allmänbildande iallafall..

  Svar: Jo, nu vet vi genast mera om vår närmiljö… Men ändå, det är obegripligt att det ska göras så där krångligt!

 4. Jag brukar hämta paket på: a) Itellakontoret i mitt kvarter (får ofta både sms och pappersavi, b) R-kiosken i Sockenbacka, ca 2 km från mitt hem och längs vägen till Esbo (rusningsvarning) där gäller sms, c) Siwa i Haga, ca. 2 km åt anda hållet med körrutt via Haga också sms. Får jag inte räkning med paketet beställer jag det inte alls. På adlibris får jag välja mellan Itella och R-kiosken som avhämtningsställe och ryms paketet i postlådan skickar de det inte alls till R-kiosken, det kallar jag bra betjäning.

  Svar: Det var många varianter. Det där med adlibris låter bäst. Jag var så angelägen om att få den här bikinin (som lyckligtvis passar utmärkt) att jag inte brydde mig så mycket om leveransvillkoren, men annars låter det som en bra princip det där med att vilja ha räkning i paketet.

 5. Du får annars själv bestämma till vilken siwa du vill att paketet ska komma. Bor man i petsmo så kom paketet sådär automatiskt till dragnäsbäck. Det är ju såå nära o bra. Siwa i olympia är ett bra ställe att välja att hämta på. Parkering utanför dörren och så gott som på vägen till eller från stan. Dit får du nog oxå lämna tillbaka paketet fast du hämtat annanstans.

  Svar: När jag beställde från Gigantti fick jag bestämma mellan några alternativ, men inte när jag beställde från Haléns… det fanns bara detta enda alternativ :-/ Konstigt.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *