fbpx

problemavfall

Det här med sopsortering är en hel vetenskap. Vi som bor inom Stormossens avfallshanteringsområde har t.ex. ett annat system än de som bor inom Ekorosks område. Och i somras, när min familj och jag var i Dalarna, fick vi bekanta oss med ännu ett system, som var otroligt invecklat, det var knappt någonting man fick kasta i ”vanlig roskis”.

Det som kanske är knepigast här är problemavfall. Det måste föras till Stormossen eller till nån sån där ambulerande uppsamlare som kommer till byn typ 1 gång per år. Nå, maken kanske har gamla bilbatterier och sånt, men det problemavfall jag personligen åstadkommer utgörs av halvtomma nagellacksflaskor. Jag lyckas nämligen aldrig lacka upp dem. Det lämnar en liten, torkad skvätt (eller en lite större skvätt om det är nån konstig färg som jag impulsköpt till nån fest eller för något sambauppträdande), och sånt räknas som problemavfall.

Inte skulle det ju vara nån stor sak, men det är kanske just det att det är en så liten sak, att föra till Stormossen: ”hej, jag skulle lämna in det här problemavfallet”… *5 små flaskor i en plastpåse…*

0 reaktioner på ”problemavfall”

  1. Nu håller jag på och bränner problemavfall i pannan så svetten lackar. Problemet med det avfall jag nu bränner efter talkodagen är att det inte kunde klassas som grovavfall utan brännbart.

  2. Min mamma i Oravais hör ju till Ekorosk och vi brukar käbbla om vad som är vad i avfallsväg, för det är ju litet olika. I Lovisa där mamma har en stuga har de sen ett tredje system. Och vad det är för system i Toholampi vet jag inte för jag brukar ta hem allt avfall därifrån.
    Apropå dina nagellacksflaskor så kunde det ju vara en idé för dem som producerar väldigt litet problemavfall att gå ihop i nån samsopjunta elo naa…
    Förresten, den där bloggen som du länkar till har jag avslutat, så du får ta bort länken.

  3. Du har rätt, Haje, det skulle kunna vara en idé att samsas om problemnagellacksskvättar… Jag ska ta bort länken, jag har varit så oflitig på bloggen en längre tid att jag inte kollat mina länkar regelbundet.

  4. Jag har just insett att biopåsarna jag använder för bioavfall inte komposteras utan hamnar bland blandavfall, då biopåsarna som säljs i butiken inte förmultnar snabbt nog. Men varje gång jag prövat andra alternativ (tidningspapper eller papperspåse) har mitt kärl brustit och jag städat upp allt i trappan. Så jag använder de påsar butiken säljer tills nån informerar mej om att jag inte får lägga dem i bruna lådan. Här samlas nog batterier upp i var och varannan butik. De stora marketarna har sorteringsstation i samband med parkeringen.

    1. I Dalarna var det också så att man skulle använda en papperspåse för bioavfall. Den var liten, men t.ex. kaffesump och sånt blöter ju nog upp påsen så att den kan gå sönder. Här samlas också batterier upp vid de vanliga ekopunkterna som finns här och var, men andra saker som anses miljöfarliga ska föras till Stormossens avfallshantering. Och det är just de där småsakerna som nagellacksflaskor som känns knepiga att deponera… Nån gång har jag skickat dem med maken då han har fört bort större partier problemavfall.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *