fbpx

Reslista

…som jag hittat hos Beanie, en av mina mångåriga bloggvänner <3 Det blir snart 10 år sen vi lärde känna varann via våra bloggar, och vi har också träffats IRL flera gånger.

Vilken är den varmaste respektive kallaste resan du gjort?

Varmaste var nog resan till San Antonio, Texas, i juni 2011. När jag kom hem kollade jag på världskartan och såg att San Antonio faktiskt ligger lika långt söderut som Hurghada i Egypten, dit jag också varit en gång. Men jag var till Hurghada i januari, då det är som svalast där – ungefär som en vacker junimånad i Finland. I San Antonio var det VARMT. Och jag var på konferens med värsta luftkonditioneringen inomhus… där fick man sitta och huttra trots den goda värmen som slog emot en när man gick utanför dörren.

Nån särskilt kall resa har jag aldrig gjort. Förmodligen mitt livs enda Lapplandsresa, till Levi under sportlovet 1978. Men det var bara vanliga minusgrader, som hemma.

Hur länge varade din längsta resa?

En månad. 7.7-7.8 1980, till London. Min kompis Teta och jag var där som ”voluntary helpers” vid en missionärsskola. Det var en bra tid. Vi hjälpte till i trädgården, med städning och i köket i tre timmar per dag, sex dagar i veckan. Om vi ville göra någon längre utfärd en dag, fick vi vara lediga och jobbade i stället sex timmar en annan dag. Vi fick mat och husrum, inga pengar.

Vad är ditt favoritsätt att resa på?

Det är faktiskt båt, eller färja eller kryssningsfartyg, vad man nu vill kalla det. ”Sverigebåt”. Jag skulle kunna sitta hur länge som helst och titta på havet och lösa korsord och sticka och bara ta det lugnt. Däremellan går det bra att röra på sig, och det finns god mat och kaffe till hands närhelst man blir hungrig.

Favoritland att resa i?

Hm, det var svårt. Sverige, kanske 🙂 man får tala svenska i alla restauranger och affärer :p och det känns som hemma men ändå annorlunda.

Berätta om en resa som inte blev som du trodde!

Det var också svårt. Kanske resan till Hurghada i januari 2011. Det var en bra resa, men jag var nog inte riktigt förberedd på kulturchocken eller på att det skulle vara så kyligt så fort solen gick ner. Alla förväntningar på dricks hit och dit, påträngande försäljare och taxichaufförer… att det inte finns fasta priser utan att man förväntas förhandla om nästan allt. Jag känner mig obekväm med sådant. Men hotellet och utfärderna var underbara!

Vilken är den turistigaste platsen du varit på?

Det måste ju vara Playa del Inglés, i april 2014.

Vilket tips skulle du ge till en turist som skulle vilja resa till staden  du bor i?

Alltså, jag bor ju på landet… för det mesta. När det gäller min hemkommun Korsholm, är det framför allt skärgården jag tänker på. Replotbron, världsarbet i Kvarken och sådant. Jag skulle tipsa turisten om att fara dit och att t.ex. delta i en guidad tur på Björkö vandringsled (om turisten kommer på sommaren). Om vi räknar med Vasa också, där jag jobbar och bor ibland, men inte är mantalsskriven, skulle jag också tala för skärgården, samt för t.ex. Meteorian vid Söderfjärden.

Har du några måsten i resväskan?

Det skulle väl vara pengar, pass och pillett… annat kan man köpa. Frånsett dem skulle jag välja bra skor, jag har alltid svårt att hitta skor som passar, så dem skulle jag inte förlita mig på att hitta dit jag kommer. Jag skulle också alltid ta med mig underkläder och baddräkt (förutsatt att man ska bada).

Dina fyra bästa resebilder?

…jag vet inte om jag har BRA bilder. Alltså fototekniskt bra, för sånt är jag inte så intresserad av. Men bilder som har stort personligt värde, förstås, pga. de minnen bilderna väcker.

4429_87851833057_494760_n-2
Malta 2009. Det var en konferensresa, och jag skulle så gärna fara dit igen, privat nästa gång. 
10399477_102886803057_7519877_n-2
Tallinn 2009. Jag älskar Vanalinn, hit far jag gärna fler gånger! Troligen redan till hösten, om det blir som planerat.
168526_490893368057_6022994_n
Maken och sönerna lite ”gangsta style”, i Hurghada 2011.
563939_10151039308053058_746995703_n
Och så har vi 50-årsresan till Island 2012. Ett minne för livet!

Vad är den sämsta resan du gjort?

Jag har aldrig varit på någon dålig resa. Men Islandsresan var tung. Vi reste med Kuriren. Alla arrangemang var utmärkta, men jag har svårt att orka med så där mycket program, så den var rent ut sagt utmattande. Trots att vi stundtals höll oss för oss själva och inte var så sociala som vi hade kunnat.

Vart vill du absolut inte åka?

Öh… Antarktis? Nä, jag vet inte. Jag både vill och inte vill åka till USA igen. Deras immigrantpolitik lockar inte direkt till fler besök, med alla inkvisatoriska formaliteter som krävs för att man ska få komma in i landet. Helt absurt. Som om deras land skulle vara så förbaskat märkvärdigt att alla vill dit. Men, sen när jag väl var där tyckte jag väldigt bra om både det ena och det andra, så…

Helst åker jag till länder där jag förstår (åtminstone en del av) vad de pratar och där jag kan läsa bokstäverna, så t.ex. stora delar av Asien och arabländer lockar inte.

Har du någon resa inplanerad inom en snar framtid?

Jo, faktiskt. Om 54 dagar blir det Playa del Inglés igen <3 samma hotell som förra gången. Varför ändra på ett vinnande koncept? Jag tyckte att det var alldeles underbart.

 

 

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *