fbpx

skärmtid eller vad?

Nu tänker jag inte på strålning och sådant, utan på huruvida och när det är passande att sitta och fippla med sin mobiltelefon, padda eller laptop i sällskap med andra. Jag vet, ämnet är uttjatat, men jag har inte skrivit om det tidigare, fastän jag tänkt på det många gånger. För mig finns det en solklar regel framför andra:

Om det är ok att sitta med en dagstidning eller en bok framför sig, är det också ok att sitta och läsa m.m. på sin elektroniska apparat. 

Enkelt, eller hur?

För mig får det konsekvenser som t.ex.:

 • Om det i min familj/mitt sällskap anses ok att breda ut Vasabladet framför sig på frukostbordet, är det också ok att sitta och läsa bladet, fb, whatever i elektroniskt format.
 • Om det i min familj/mitt sällskap anses ok att sitta försjunken i en roman i samma rum som andra personer sitter och tittar på tv, läser bladet eller skriver brev för hand är det också ok att sitta och läsa bladet, fb, whatever i elektroniskt format.
 • Sen kommer vi till det som är lite mera tveksamt. Om jag är gäst eller har gäster, tar jag/värdfolket/gästerna då fram sitt blad eller sin roman och sätter sig att läsa? Möjligen om gästerna är medlemmar i min ”extended family” och ska stanna länge. Annars tycker jag att det är onödigt. Är jag bortbjuden på middag till vänner, tar jag inte ens med apparaterna. Alternativt lämnar jag dem i handväskan. Jag kanske vill ha med mig telefonen för att t.ex. kunna ringa efter hjälp om jag får motorstopp (om vännerna inte bor på gångavstånd.)
 • Om jag föreläser eller själv deltar i ett föreläsning eller i ett möte, tar jag INTE fram Vasabladet eller romanen. Alltså – då surfar jag inte heller på min apparat. BASTA. Och jag svarar definitivt inte på mail eller på sms under en föreläsning eller ett möte!!! Folk får finna sig i att vänta på svar. Det är ju därför det är så bra med skrivna meddelanden, eller röstmeddelanden – man kan se dem och svara på dem när det är lämpligt!

Och när svarar jag i telefonen eller på sms, då?

 • Tänk: när skulle du svara i en gammaldags, fast telefon? Förmodligen gör du det fastän du har gäster, annars stör ringsignalen friden. Men, mobiltelefonen kan man ha på ljudlös funktion. Svara om du måste, men det är hövligast mot människorna du är tillsammans med att låta telefonen vara tyst och kolla efteråt om någon har ringt – du ser vem som ringt och kan ringa upp, och om någon har skickat sms svarar du när du har tid.
 • Är du på jobb, behöver du inte ha din privata mobil framme överhuvudtaget. Då kan du ringa upp när du har lunchrast eller när du har slutat.

Enkelt, eller hur?

IMG_1821

0 reaktioner på ”skärmtid eller vad?”

 1. Håller helt med. Det är sorgligt att se när ungdomar (för det mesta) sitter samlade med böjda huvuden mot mobilskärmen. Ingen som helst muntlig kommunikation med varandra.

  Inom familjen är det ok att använda sig av sociala medier, men vid matbordet brukar vi inte göra det. Någon frizon får det lov att vara.

  1. Fast om alla ungdomarna i gänget tycker att det är ok, tycker jag också att de ska få göra vad de vill. Samma sak om vuxna av nån anledning VILL sitta och surfa tillsammans må de väl få göra det, men om man t.ex. har bjudit gäster och någon då börjar sitta och peta på sin telefon medan de andra diskuterar kan det inte hjälpas att jag tycker att det känns lite oartigt.

   (Jag tycker också att det är lite betänkligt att sätta på tvn när man har gäster, men alla är ju inte så anti-tv som jag… Alltså, det är ju annat om man t.ex. bestämt att ”i kväll kommer ni till oss och så tittar vi på finalen i hockey-VM tillsammans”, men om man inte ska titta på nåt skilt utan bara knäpper på tvn för att… det förstår jag mig inte på.)

 2. Håller med om det mesta. Folk behöver dock inte nödvändigtvis ha en platta,tidning eller telefon för att inte vara närvarande. Man kan uttrycka ickenärvaro/ointresse enbart med sitt kroppspråk, flackande blick,trummande fingrar,se på klockan osv. Det är precis lika störande som när de pillar på sina apparater.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *