fbpx

söndagens text :)

Det hÀr skrev jag i söndags, dÄ jag inte kom in pÄ bloggen.fi utan anvÀnde min reservblogg:

Jaha, Ànnu en dag dÄ bloggen.fi behagar strejka. Typiskt, dÄ det var dÀr och inte hÀr jag fÄtt kommentarer, jag ska försöka komma ihÄg att svara pÄ dem en annan dag.

I dag lĂ„g jag i solen och njöt av den sista sommarlovsdagen medan jag lyssnade pÄ en del av programmet Lördax frĂ„n i gĂ„r. Jag tyckte att det skulle vara intressant att höra vad en ”motivator” har att sĂ€ga. Eller motivationscoach, som Magnus Lönnqvist ocksĂ„ kallas. Och sĂ„ funderade jag lite pĂ„ hur en motivator skiljer sig frĂ„n en mental trĂ€nare, eftersom min syster nyligen blivit klar med sin mental trĂ€nare-utbildning. Men det hör inte hit.

Det Magnus Lönnqvist, som har varit professionell idrottsman inom triathlon och Ă€ven varit med i Iron Man-tĂ€vlingar, skulle tala om var alltsĂ„ om hur man kommer tillbaka till vardagen och hur man kan peppa sig att ta itu med sitt liv och fĂ„ ordning pĂ„ det ena och det andra efter semestern. SjĂ€lva ”problemet” kĂ€nns frĂ€mmande för mig, Ă€ven om jag kan kĂ€nna igen vissa saker bĂ„de hos mig sjĂ€lv och hos andra. Det beror förmodligen bĂ„de pĂ„ hur man brukar tillbringa sin ledighet och vad det Ă€r man behöver skĂ€rpa sig med nĂ€r man Ă„tergĂ„r till vardagen.  Och sĂ„ tog han upp de tre hörnstenarna kost, motion samt tid för vila och Ă„terhĂ€mtning. För det folk har problem med Ă€r tydligen att de slappar och ”slarvar” under semestern, och vill fĂ„ ordning pĂ„ sitt liv nĂ€r vardagen och rutinerna Ă„tervĂ€nder.

Intressant. För det enda jag genom tiderna har kunnat ha liite problem med efter ledigheterna, det Àr att kunna fÄ sömn pÄ kvÀllen dÄ jag vet att jag ska upp tidigare. Numera Àr det sÀllan ett problem, eftersom jag snarare sover hur mycket som helst och nÀr som helst om jag vill och fÄr. Det dÀr med att pallra sig i sÀng i tid lÀrde jag mig raskt nÀr jag blev förÀlder. Jag vet att mÄnga förÀldrar vill ha och uppskattar s.k. egen tid eller vuxentid efter att barnen har gÄtt och lagt sig. Det har vi valt bort i vÄr familj. För mig har det utan vidare varit viktigare att fÄ sova. AlltsÄ, det gÀllde att komma sig i sÀng sÄ fort som möjligt. Vi har heller aldrig haft nÄgra problem med att fÄ barnen att gÄ och lÀgga sig dÄ de var mindre. Inte har smÄ barn lust att sitta uppe och uggla, om förÀldrarna sover. Det Àr trÄkigt. Ergo: gÄ och lÀgg dig, sÄ sover nog ungarna ocksÄ.

NÀr det gÀller att komma igen med att börja stiga upp om morgnarna, har vi kört chockterapi: man sover halva dagen tills skolan/jobbet börjar, sen stiger man upp nÀr man ska ivÀg. Snoozar gör man INTE. I alla fall inte maken och jag. Man Àr kanske lite virrig en vecka eller tvÄ, sen har man vant sig. Det ansÄg ML ocksÄ i radioprogrammet.

Eftersom jag inte brukar uppleva att jag slarvat under ledigheterna, i synnerhet inte under sommaren, sÄ har jag inget behov av att skÀrpa mig med maten. För mig har det alltid varit lÀttare att Àta bÄde gott och lÀtt nÀr det Àr sommar, jag har varit mera utomhus och inte haft problem med att jag skulle sitta stilla för mycket nÀr jag Àr ledig. Men jag ser fram emot att börja trÀna mera regelbundet, det gör jag. Utan att det skulle vara nÄgot oj-nu-behöver-jag-skÀrpa-mig-tvÄng.

I stÀllet för att skÀrpa mig, vill jag försöka (Àven detta lÀsÄr) att ta med mig nÄgot av sommarlovets lugn in i vardagen. Och för mig Àr det sömn, vila och ÄterhÀmtning som fortfarande Àr viktigast. Jag skulle alltsÄ inte rita mitt behov som en liksidig triangel, utan hellre t.ex. sÄ hÀr:

Kost, motion samt vila och ÄterhÀmtningKost och motion Àr lika viktiga kuggar i mitt maskineri, och de Àr redan nÄgorlunda under kontroll. Förra Äret lovade jag mig nÄgot alldeles utmÀrkt, som jag ska fortsÀtta att lova mig ocksÄ detta lÀsÄr. För det allra, allra mesta ger jag mig sjÀlv tillÄtelse att gÄ och lÀgga mig (minst) 9 timmar innan jag ska stiga upp. DÄ vet jag att jag i lugn och ro kommer att hinna sova en god natt, Àven om jag aldrig somnar genast. Jag har tid att varva ner, att t.ex. meditera, tÀnka fÀrdigt, lösa lite korsord, köra avslappningsövningar osv. tills jag Àr beredd att sova. Oj, vad jag skulle ha behövt det redan tidigare i livet. Men nÀr barnen var mindre fanns det liksom inte en chans att jag skulle ha hunnit i sÀng i sÄ god tid, dÄ jag dessutom ofta skulle vara sÄ tidigt pÄ jobbet. Hurra för flexibla arbetstider!

Sover man inte genast den första/de första nÀtterna, gör man nog det sÄ smÄningom, och vilar gör man i alla hÀndelser dÄ man ligger och slappnar av. Jag tror inte ett dugg pÄ att man ska stiga upp och göra nÄgot om man inte fÄr sömn. Dessutom Àr ju det förfÀrligt störande för den man sover med, om man inte Àr ensamstÄende.

Men vi Àr ju alla olika. Om nÄn annan tycker att det Àr bÀttre att vara uppe lÀngre eller att vara uppe och göra nÄgot pÄ natten dÄ man inte kan sova mÄste ju nÄgon fÄ göra sÄ.

I morgon ska jag köra igĂ„ng den första ”vardagsveckan” med ett spinningpass kl 06.45, medan jag Ă€nnu har sommarkrafter kvar 😉 det har varit lite dĂ„ligt med morgontrĂ€ningsorken de senaste Ă„ren. Det ser jag fram emot, dĂ„ Ă€r man full av energi inför arbetsdagen!

0 reaktioner pĂ„ ”söndagens text :)”

  1. Det Àr nÀstan tvunget att ha en reservblogg, dÄ det strular sÄ ofta hÀr. Har beslutat att jag ska ta en ny exportfil varje fredag hÀrefter, för en ny bloggkrasch verkar inte sÀrskilt otrolig. Min reservblogg, som inte Àr riktigt up to date, men som gÄr att anvÀnda ligger hÀr: https://kicki53.wordpress.com/ . DÀr kommer jag att skriva nÀr bloggen.fi inte vill samarbeta. Var Àr din reservblogg?

    Snooza Àr inte min grej heller, utan jag stiger upp pÄ en gÄng. DÀremot Àr sömnen inte vade den en gÄn varit. Uppvaknande och vakenperioder under natten Àr vanliga och dÄ lÀser jag ibland (i ett skilt rum), om det inte hjÀlper med nÄgot annat.

    1. Jag lyckades ju inte exportera min blogg till den andra, Kicki, sÄ det Àr bara vissa inlÀgg som jag har kopierat dit, utan kommentarer. Men den finns hÀr http://yvonneslin-blogg.blogspot.fi/

      Att den heter lin-blogg beror pĂ„ att den frĂ„n början var en blogg som ingick i en LIN-kurs (Learning In Networks) som jag gick för nĂ„gra Ă„r sen 🙂 Sen började jag kopiera över inlĂ€gg frĂ„n gamla bloggen.fi, men ocksĂ„ dĂ„ var jag tvungen att ta dem ett i sĂ€nder (och dĂ„ la jag ocksĂ„ med kommentarerna). TyvĂ€rr tröttnade jag pĂ„ det rĂ€tt fort och mittiallt var det för sent…

LĂ€mna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fÀlt Àr mÀrkta *