fbpx

toaletter

Vet inte vart dagarna tar vägen utan att jag riktigt ”hinner hit”. De senaste dagarna skulle jag gott ha kunnat skriva ett inlägg om dagen, men jag har liksom inte hittat tillfälle att slå mig ner och börja på. Jag har tänkt på tre olika saker, som jag ska skriva om så småningom: placebo, aggression och offentliga toaletter. Jag börjar med det senaste, det är enklast (och äckligast, så känsliga läsare kan sluta läsa nu).

Det är märkligt att det ofta är så svårt att hålla offentliga toaletter snygga. Man kan väl dels skylla det på att de inte städas tillräckligt ofta, men dels – och framför allt – på att användarna inte sköter sig. Jag förstår inte hur man tänker då man lämnar osnyggt efter sig på en toalett som en massa andra människor ska använda.

Endel – och det här tycker jag nästan är värst, måste jag säga – lider av nån sorts förvrängd bacillskräck som får dem att hantera situationen totalt åt skogen. De törs inte sätta sig på toalettkransen (och nu talar jag dock om damtoaletter) av rädsla för att få nån infektion. Och så står de halvvägs hukade över toalettstolen och kissar lite hursomhelst. Och det värsta – de torkar inte alltid upp efter sig heller. Hur fräscht tror de det är för följande toalettbesökare att få börja med att torka upp nån annans urin?

Inte för att det kanske lönar sig så mycket, men man vet ju aldrig vem som halkar in på min blogg, så nu ska jag, besserwisser som jag är, idka lite hälsoupplysning.

 1. Man får i regel inga infektioner på offentliga toaletter. Det viktigaste är att man tvättar händerna ordentligt efter toalettbesöket, med tanke på magsjuka och sånt.
 2. Urinvägsinfektioner uppstår oftast av kroppens egna bakterier. Just det, dina egna tarmbakterier, som hamnar på fel ställe. Och de finns där färdigt, på din kropp, och kan sen av olika anledningar söka sig upp i urinröret och åstadkomma infektion i urinblåsan. De hoppar INTE upp ur den offentliga toaletten och biter dig i baken.
 3. Svampinfektioner är också en ”intern grej”. Jästsvampar ingår i slidans naturliga flora, och ibland rubbas balansen där så att svamparna tar överhanden och det börjar klia och svida och du kanske behöver en medicinkur. Men de har INTE HELLER hoppat upp ur nån toalett. De finns där, färdigt.
 4. Sexuellt överförbara sjukdomar (även benämnda ”könssjukdomar”) överförs som namnet säger genom sex. De hoppar inte heller upp ur toaletten. Den klassiska kommentaren till om man kan få en könssjukdom på toaletten är ”ja, om man har haft samlag där”.
 5. Och, gynekologiska infektioner beror oftast också på sex. De hoppar inte heller upp ur toaletten.

Så SÄTT dig och kissa som folk, och om du kissar på kanten i misstag – torka åtminstone bort det och lämna snyggt efter dig!

0 reaktioner på ”toaletter”

 1. JUST det! Kollar hur ser det ut? Hur ser visitkorten ut som lämnats ? Varför dessa mer eller mindre våta papper på golvet som trampas fast under skosulorna?Inte uppför sig någon hemmavid på detta sättet! Bra att veta att ” upphopparna” inte är så aktiva som jag trott. Har verkligen svårt att sätta mig ordentligt på ringen .
  Nästa gång jag besöker ”allmänna” kommer jag att tänka på vad du skrev. Ha en bra dag vi kissar vidare 🙂 !

  1. Och OM man skulle vilja uppföra sig så där skräpande, tycker jag man skulle kunna göra det hemma hellre än borta… förutsatt att man själv är den som ska städa sen 😉

   Låter bra, tack, det har varit en bra dag!

 2. Det där var bra skrivet! Är faktiskt ingen vän av offentliga toaletter.Tur att man har toaletten med sig i bilen 🙂

 3. Jag tror jag uppför mig ungefär som man ”ska” enligt din text, så jag lyfter lite på hakan nu. Bacillskräcken brukar jag mota bort som onödig och så gör jag det jag kom dit för. 🙂 Sällan har jag sett riktigt äckliga toaletter, men nångång på campingplatserna händer det… då kan man få välja ”bås”. Men för det mesta är det riktigt snyggt och städat, till exempel ABC-stationernas toautrymmen brukar vara helt ok.

  1. Bra, håll hakan uppe! Jo, det är lyckligtvis sällan de är riktigt äckliga, men ibland nog onödigt skräpiga. Och det är så märkligt då folk t.ex. inte använder ”roskisen” fast det finns en sådan… i dag på jobbet, t.ex. så hade nån placerat omslagspapper till toalettrullen OVANPÅ roskislocket… obegripligt. Den var definitivt inte full.

 4. Bra! Har inte så mycket bacillskräck så jag brukar sitta men om det ser ut som du beskriver brukar jag gå ut därifrån … om det finns fler alternativ alltså. Värsta jag sett var i Göteborg förra sommaren och där fanns inga alternativ. urk. Den konstigaste jag sett var efter vägen ner till Åbo. Minns inte var, för jag var så trött 🙂 Den var som en rymdstation och allt var rostfritt med gallerdurk till golv. Verkade som om hela stället spolades när man lämnat det.

 5. Kanske vi borde införa hål-i-golvet-toaletter, så kulle alla få sitta på huk på vilken höjd de vill? Stärker dessutom lårmusklerna.

  1. Hm… det skulle kunna ha sina fördelar. Fast… det är ju inte säkert att folk lyckas pricka hålet, och DÅ skulle det bli äckligt, i synnerhet om de inte skulle torka upp efter sig…

 6. I Tyskland, åtminstone längs motorvägarna, har de sånadär rostfria rymdstationer där allt är automatiserat och fungerar hejbra när det fungerar men när det slutar fungera fungerar ingenting och då är det värre än en än bajamaja på en rockfestival. Och så har de käcka anslag på väggarne där det står ”Diese Damentoilette wird mehrmals täglich desinfiziert!”. En sån skylt tog jag med mig hem när jag senast frekventerade en tysk autobahn-toa och hängde den i vår egen dito, där den heller inte är med sanningen överensstämmande 🙂

 7. Jag fick lära mej i tonåren att man ska sätta toapapper på toasitsen för att skydda sig mot basilusker. Vilka basilusker det skyddar mot minns jag inte. Ekologiskt är det inte heller. Och så får beteendet toapappret att ta slut tidigare. Har försökt vänja mej av med det, men det är som att sluta peta sig i näsan… Bara liteliite papper på kanten. Lite fobivarning. Men jag har nästan kommit över det. Åtminstone på de ställena där basiluskerna inte springer omkring helt synligt och skriker högt.

  1. Jag tror att det där toapappret på sitsen mest har psykologisk betydelse. Det finns ju också enkom papperskransar för ändamålet på vissa offentliga bekvämlighetsinrättningar. Men om det kan få folk att sitta och låta bli att kissa på kanten tycker jag definitivt att pappret är värt det, trots allt…

   1. Jo, jag vet att det är mer fobi än hygien. Att pappret alltid är slut är lika irriterande som kiss på kanten. Värst förståss då båda händer på en gång.

    1. Verkligen, både och samtidigt gör nog att jag vänder i dörren om jag inte är helt desperat… eller har näsdukar i handväskan, vilket jag oftast har.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *