fbpx

räkningar

Räkningar hör säkert till livets nödvändigheter. Och visst har det på många sätt blivit enklare att få dem betalda, och betalda i tid, när man kan betala via internetbanken.

Förr hade ”vår” bank en bankbil som körde runt i bygderna enligt en fastställd tidtabell. Man gick eller cyklade till bankbilen, satt i bilens väntrum och sen fick man gå in i ”kontoret” och bli betjänad av en trevlig bankanställd. Där fick man ta ut pengar och betala räkningar. Numera är bankbilen saligen avsomnad.

Nästa steg var att lägga sina räkningar i ett betalningstjänst-kuvert som man fick lämna in i en speciell postlåda i bankens kontor, eller i ett nattfack, om banken hade stängt. Och om man var smart nog att komma på i tid att räkningarna skulle betalas, för man kunde inte vara säker på att de hanterades omedelbums, de som jobbade på banken hade en tidsmarginal om tre dagar eller vad det nu var.

Sen fick vi en direktlinje till banken via datorn ”titutitutitu med modemet” och så kunde man betala via den. Följande steg blev internetbanken….

Jag brukar mata in våra räkningar en gång i veckan så att de ska betalas på förfallodagen. Om jag kommer ihåg. Och om de kommer i tid så att förfallodagen inte infaller inom någon dag.

För det mesta kommer jag ihåg. Men jag önskar att olika instanser kunde vara tydliga i hur de resonerar då de skickar en ny räkning fast man redan fått en… Som det här med skatten. Maken och jag fick kvarskatt. Den har jag matat in så att den ska betalas nån gång i november. Men nu kom det nya skattebrev med en ny summa som maken ska betala, medan jag plötsligt skulle få tillbaks en summa. Och ingenstans står det klart och tydligt om det här ersätter det förra skattebrevet… eller om maken ska betala både och. (Om det inte är så att vi är ouppmärksamma och dåliga på att läsa innantill.) Och varför i all sin dar ska han betala och jag få tillbaks, vi har väl alltid haft så att den enas överskott får ta ut den andras underskott om det blir så… Suck. Och inte har man sitt personliga, gamla skattekontor kvar i kommunen heller, så att man lätt skulle kunna gå in och fråga nån snäll skattetjänsteman om vad det här innebär.

Sen fick vi ett brev från Lomamatkat angående en resa vi har bokat. Och där fanns också räkningar. Räkningar som vi redan fått tidigare, och som jag matat in till betalningstjänst. Så nu måste jag dubbelkolla att det är samma summa och referensnummer, eller har någonting förändrats… för inte stod det här heller varför vi plötsligt fick nya räkningar. Suck igen.

Lite som med de där olika erbjudandena från telefonbolag och sånt… varför måste det vara så komplicerat?

0 reaktioner på ”räkningar”

  1. Tack, tusen tack för att du skriver om något så intressant som räkningar. Det påminde mig om att jag har en hel hög som ska betalas via datorn.

    1. Å, varsågod 🙂 Jag brukar ha söndagar som mina betala-räkningar-dagar, men ibland glömmer jag det om jag är upptagen med en massa annat eller inte hemma…

  2. Jag hade också en kort period när jag betalade via mobilen, men det var lite invecklat och jobbigt att knappa in så många siffror.
    Kuvert-tiden minns jag bra, för en gång hade banktjänsten betalt min hyra två gånger och mitt konto var då tomt (0,00) på lönedagen! Vilken panik jag fick och flera dagar tog det att klara upp.

    1. Att betala via mobilen låter nog lite petigt och invecklat. Det kom mig att tänka på en annan sak: när man kunde beställa varor t.ex. från Anttila via knapptelefonen. Det kändes som ett stort tekniskt framsteg. Man knappade in de långa varukoderna på telefonen och så fick man veta om varan fanns i lager eller inte. Mycket bättre än att fylla i papperskupongen och sväva i ovisshet om ifall varan fanns eller inte. För jag gillar ju inte att ringa, så jag brukade inte ringa och beställa…

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *