fbpx

trollsländor

Häromdagen, då jag gick ner till vattnet för att beundra den vackra sommarmorgonutsikten, såg jag en massa trollsländelarver i strandkanten. Åtminstone tror jag att det var såna, för det såg ut som små trollsländor utan vingar, som guppade fram i vågskvalpet. Det kan förstås ha varit någon annan typ av larver. Eller döda trollsländor som tappat vingarna? Vem vet.

Det påminde mig om då jag nån gång i tonåren sa till pappa att det finns en konstig sorts trollsländor, som har två uppsättningar vingar och liknar en helikopter. Pappa flatskrattade (inte särskilt vänligt, men synnerligen hjärtligt) och upplyste mig om att det inte var en trollslända, utan två som parar sig, när det ser ut så där. Jag kände mig vederbörligt korkad, men det var ju bra att jag fick veta hur saken låg till. Jag hade inte alls kommit att tänka på att trollsländor skulle para sig så där, i flykten. Inte för att jag tror att jag överhuvudtaget hade begrundat hur deras parningsakt skulle gå till.

En dagslända, brukar man tala om, när man avser något som ligger på allas läppar endast en kort tid. Upp som en sol, ner som en pannkaka, typ. Undrar om det stämmer att trollsländors metamorfos är en så rask process att de bara lever en dag? – Stackars kräk, kan man tycka. Men det är förstås helt ok, sett ur en trollsländas perspektiv. Undrar om en trollslända under sitt korta liv kan tycka att hon åtminstone hade tur med vädret, om det råkar vara en solig dag? För jag tänker mig att det är åtskilligt svårare att fladdra omkring om det regnar.

Nu, när jag är i skärgården och njuter av lugnet och naturen för fulla muggar, brukar jag simma varje dag. Jag hyste vissa betänkligheter gällande att plumsa ner i den där trollsländeyngelsoppan, men beslöt mig för att strunta i den och simma ändå. Det finns ju hur mycket äckligt som helst i havet, om man börjar tänka på allt som man delar vatten med. Levande och döda fiskar, slemmiga alger, dumpade föremål, olje- och gödselutsläpp, avfall från fartyg och drunknade sjömän :-/ Inte är det så mycket bättre att bada i pool heller. Visst, man ska tvätta sig innan man går i poolen, men ändå, om man börjar tänka på att det där vattnet man skvalpar runt i har varit i alla andra badares näsa och stjärt vill man hålla hakan högt. Obekvämt högt.

I alla händelser är det skönt att bada/simma. Förresten hade de där trollsländorna, eller vad det nu var, försvunnit innan det var dags för mitt kvällsdopp. Kanske de hade utvecklats färdigt och flugit sin kos?

Och så blir jag nostalgisk och tänker på då det begav sig, när bloggen.fi var ung och jag blev bekant med bloggaren Trollsländan 🙂 Mycket vatten har runnit under broarna sen dess.

Vet ni förresten vad trollslända heter på Hankmodialekt? Jo, klippsax!

0 reaktioner på ”trollsländor”

    1. Ser man på, jo, det har jag missat, Kicki! Jag är tyvärr inte så flitig på bloggen numera, men då och då tittar jag in och läser och/eller skriver!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *