fbpx

villaavslutning

Så är en av de stora profana helgerna för oss kustösterbottningar här (igen, känns det som), nämligen villaavslutningen eller veneziaden, de lokala uttrycken varierar. Vilken tur att sista veckoslutet i augusti ändå inte innebär att det är Förbjudet att åka ut till sommarstugan under hösten. Jag antar att traditionen delvis har att göra med att skolorna började i september tidigare, att man kanske inte hade vinterbonade stugor, att mammorna var hemma (vilket jag tror dels är en myt, dels ett… klassrelaterat fenomen) och kanske bodde med barnen i sommarstugan under sommarlovet medan pappan fortsatte jobba och kom ut och hälsade på ibland. Gräsänkling, liksom. Vad vet jag.

Hursomhelst är det ett fint veckoslut, i synnerhet om vädret tillåter, då folk pryder sina trädgårdar både på land och till havs med facklor och lyktor för att fira att man är tacksam över sommaren som gått och välkomnar hösten med öppna armar. Många gillar ju att det blir mera vardag och rutiner igen. Att kurser, körer, jumppa och allt vad det nu kan vara kör igång.

Jag gillar ju som bekant mest att Ta Det Lugnt nuförtiden. Några raketer har vi inte köpt i år. Vi har inte heller varit några stora raketkonsumenter, men under några år var pojkarna väldigt förtjusta i att ha lite egna fyrverkerier. Och visst är det vackert, om än ”onödigt” (som så mycket annat). Men det är så många andra som har raketer, så man brukar få tjuvtitta lite på andras fyrverkerier fastän man inte köper några egna 🙂

Och så gillar jag att laga mat. I kväll ska jag prova ett recept på fisksoppa, och i morgon blir det rostbiff med diverse tillbehör. Sen ska jag stanna kvar vid villan ända till tisdag kväll. Jag har flyttat lite på mina arbetsdagar pga. att det är inskription på onsdag och personaldag på torsdag, så jag ska vara ledig på måndag och jobba hemifrån (från skären) på tisdag. I vanliga fall är jag på jobbet må-ti och jobbar hemifrån på to.

Solen skiner och jag ser fram emot att maken ska komma hem på eftermiddagen och vi ska få bege oss iväg. Trevlig helg till alla, oavsett om ni firar villaavslutning eller inte! 003

0 reaktioner på ”villaavslutning”

  1. Hos oss svänger vi lite på steken tar en tur till Hemavan lördagmorgon å vandrar vad vi vill orkar å kan vänder hemåt på onsdag .. Sen så fortsätter hösten som den kommer …Ha en skön villahelg

  2. Får önska en trevliga villa dagar och vädret ser ut att bli vackert 🙂 Här har mufsen handlat en bytta för 9:50 med stjärnregn. Han vet vad jag tycker om, tror det hänger med sedan tiden med sprakanstickorna 🙂 Ha-det-gott-kramar

    1. Tack mumsen, det låter som en fin bytta! Det var helt ok väder här i går, men det blåste kallt. Man får ju klä på sig, och sen när det började bli mörkt och folk på holmarna och fastlandet runtomkring sköt raketer satt vi i badtunnan och myste och tjuvtittade på andras fyrverkerier 😉 Kram!

  3. Är snart på väg själv till villan för att ställa i ordning. Det ska eldas, antar jag efter den något ruggiga vecka vi haft. Brukar tycka att villaavslutning är vemodsfullt och inte så upplyftande alls. Skulle mycket hellre fira villainvigning på våren, men nu är det som det är och man får fira med bastu och god mat åtminstone.

    1. Villainvigning låter som en utmärkt idé, Kicki! Det firade jag/vi också i våras, faktiskt, fast då råkade det kallas ”påsk”. Jag tycker att villaavslutningen är jättemysig, fast jag förstår hur du tänker med det där vemodet. Jag tror att jag kände mera av det när jag var yngre.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *