fbpx

bokrelease – att ge ut en bok själv del 2

Hoppsan, bokrelease, ska man ha en sån? Om man vill, antar jag. Så får boken lite mera synlighet. Alltså, om jag har förstått saken rätt så är det lite som att ha en vernissage när man öppnar en konstutställning. Jag har varit på två vernissager, men aldrig på nån bokrelease.

Så, jag googlade och tänkte att jag till äventyrs skulle kunna hitta tips på hur man lägger upp en sån där tillställning. Jag hittade ett riktigt bra blogginlägg, faktiskt, skrivet av Ann Ljungberg år 2014.

Va e nu he na viidari, bara att skrida till verket, eller hur. Om boken blir färdig från tryckeriet den åttonde eller nionde december kan jag ha min lilla release den 14.12, konstaterade jag idag. Det är enda dagen som passar för mig 🙂 Onsdag är visserligen ÅA-dag för mig, men jag ska för ovanlighets skull jobba fredag och eventuellt också torsdag eftermiddag den veckan, så jag kan med gott samvete sluta tidigare på onsdag och fira boken.

Releasefesten blir troligen vid Existens kommunikationsbyrå på Klemetsögatan 11 i Vasa. Nu följer förstås flera praktiska frågor. Utrymmet är inte så förskräckligt stort, men det är riktigt mysigt. Ska jag välkomna alla intresserade eller enbart bjuda in gäster? Jag antar att det är den största och första frågan. Förmodligen kan jag välkomna alla intresserade och utgå ifrån att folk inte kommer att vallfärda dit i hundratal.

Annat att fundera på om jag ska följa Ann Ljungbergs råd:

 • Vad ska serveras? Bubbel, skriver hon. Kaffe, tänker Jordnära Österbottning. Eller vin, om jag tänker på vad som serverats på vernissagerna. Och alkoholfritt, typ läsk också förstås. Lite småplock. Inte behöver det vara så märkvärdigt, tänker jag.
 • Gärna på en vardag (onsdag =vardag, check). Börja gärna tidigt (??? typ kl. 6 på morgonen, eller???) ”då får du fler gäster som kan komma direkt efter jobbet” (aha, inte klockan 06, då….) ”och fler möjligheter att sälja böcker”. Aha. Då bör ju alla som vill få komma. Annars blir det som om jag skulle tvinga de inbjudna att köpa min bok, ve och fasa, det vill jag ju inte.
 • ”sälj böcker, ge inte bort dem”. Jepp. Beklagar, om du tänkte att du skulle tigga till dig ett gratisexemplar (såvida du inte är rese… hur stavas det? Rescen… *googlar* RECENSENT). 🙂
 • ”Ha en medhjälpare som tar betalt.” Mja. Jag vill inte ta emot kontanter. Det blir för krångligt. Men ska jag ha en medhjälpare som antecknar köparens namn och adress på fakturan (som jag har printat ut i xx antal)?
 • ”Skriv personligt i böckerna.”…ok… det tåls att tänkas på.
 • Serveringsmedhjälpare, det har jag hopp om att få 🙂
 • ”Håll gärna tal och tacka alla inblandade.” Ok, no problem.
img_2064
Sånt här fick jag knapra i mig senast jag var på vernissage. Det ser överkomligt ut! 

Du som läser detta, vad tycker du är ”börja tidigt”?

Hur länge ska en sån där release rimligen pågå?

2 reaktioner på ”bokrelease – att ge ut en bok själv del 2”

 1. Åh vad spännande! Jag skulle satsa på 17–19 och sen boka en kul middag med de närmaste efteråt. Jag är ju en sann vän av skumpa och skulle absolut bjuda på skumpa, men vin är ju precis lika bra! Snacks behöver inte alls vara ett måste, men nåt saltigt kan ju vara najs.

  Tycker också du ska bjuda in alla som vill komma! Skulle så klart vara där om jag var lite närmare. Och du ska absolut signera böckerna!

  1. Tack! Jag funderade också eventuellt på 17-19. Sen är det så svårt att veta vilka som kommer. 16-18 kunde också vara en idé. T.ex. bekanta som jobbar inom vården slutar ofta kl 15, då är det länge till 17… och sen finns det andra som slutar kl 16 och ytterligare någon som slutar kl 17. Jag tänker på folk som bor på landet och ska hem, de kommer inte tillbaks till stan för nån release (tror jag) 🙂 (och de vill förmodligen varken ha vin eller skumpa eftersom de ska köra hem… men det skulle vara festligt med vin eller skumpa. Också. För den som vill ha. Och kaffe och läsk för de övriga.)

   Jo, signera ska jag. Det där med att skriva långa personliga hälsningar kan vara lite knepigare, att liksom lyssna in om köparen är helt obekant. Personliga hälsningar till bekanta är en annan sak.

   Hm, kul middag… undrar om nån vill komma på kul middag med mig den kvällen? Nu fick jag en sak till att fundera på 🙂

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *