fbpx

dag 26

Motions- och träningsvarning, för den som inte gillar att läsa sånt 🙂

Jag nappade på vännen Anitas utmaning på facebook:

Minst 40 timmar motion på 10 veckor, det är bara 4 timmar i veckan och utmaning två är att under de här 10 veckorna ska ni prova minst två motionssätt ni inte provat tidigare eller inte bara gjort på länge.
Här ska hittas energi och träningsglädje. Utmana er själva!

Nu skulle man ju kunna tycka att undertecknad motionerar ändå, utan att delta i utmaningar. Och visst är det så. Men efter alla små motgångar på sistone känns det bra att ha en ny motivationsmorot att knapra på.

Tidigare, innan jag hade hund, hade jag som något av en dröm att jag skulle komma upp i tio motions- eller träningstillfällen per vecka. Det blev lättare att förverkliga när hunden kom in i mitt liv. Hundpromenader kan vara både motion (dvs. att man överhuvudtaget rör på sig) och träning (att man anstränger sig lite extra för att t.ex. förbättra eller upprätthålla en god kondition). Ibland är promenaderna det ena, ibland det andra. Oftast blir det en längre och en kortare hundpromenad per dag, men det är inte alltid jag som går ut med hunden, så det där med 10 ggr/vecka tror jag stämmer ganska bra.

Första motionsutmaningsveckans saldo ser ut så här:

  • 20.3 hundpromenader 40 + 30 min; BP-programträning utan vikter ca 15 min, ben- och bröstmuskler
  • 21.3 hundpromenad 30 min
  • 22.3 hundpromenad 25 + 45 min
  • 23.3 core 30 min + Zumba® Fitness 60 min (båda som instruktör)
  • 24.3 vilodag
  • 25.3 hundpromenad ca en timme; BP-programträning utan vikter ca 35 min, BP 60 minuter (som instruktör)
  •  26.3 hundpromenader 25 + 45 min

Något nytt har jag alltså inte prövat på under den första veckan. Jag skulle ganska lätt kunna pröva på något nygammalt – det är länge sen jag var ute och joggade eller gick med stavar. Det kan man göra med hundsällskap också. Enda nackdelen är att det kan gå lite trögt i början, då hon ska stanna och snusa överallt. Det är för snöigt och halt att jogga i skogen ännu, annars skulle hon kunna få springa bredvid och vara lös. Jag brukar låta henne vara lös också under sommarsäsongen, hon jagar inte och hon är hyfsat lydig och kommer när jag ropar. Det blir så mycket trevligare motion för båda, när vi får gå i vår egen takt fastän vi följs åt.

Medan vuxeninstitutets läsår pågår, är det knappast troligt att jag prövar på någon ny träningstimme vid gymmet, mina egna timmar och förberedelserna (både fysiskt och mentalt) för dem räcker till som komplement till promenaderna. Jag ägnar mig också åt yoga mer eller mindre varje dag, morgon som kväll, men det är mest i form av andnings- och avslappningsövningar, inte motion.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *