fbpx

dag 54. att vara en bra vän

I sanning ett uttjatat tema, inte minst i min blogg. Men det börjar vara ett tag sen. Hursomhelst blev jag inspirerad att skriva om saken då jag såg en sån där (lätt irriterande) lista via The Voices facebooksida och inte kunde låta bli att jämföra mig med listan och se om jag är en bra vän (vilket jag redan vet att jag inte är enligt såna där kriterier) och samtidigt (än en gång) fundera lite på vad jag förväntar mig av en vän.

Den som har följt med min blogg en längre tid, och är minnesgod, kanske minns att jag konstaterat att det som folk i allmänhet (åtminstone om man ska tro på media) s.a.s. har vänner till, har jag familj och släktingar till. Jag behöver alltså inte folk utanför familjen som står mig sådär nära.

Nå, till listan. Fritt översatt från finskan. Mina kommentarer med kursiv stil.

1. Vännen koncentrerar sig på dig när ni är ute och äter eller dricker kaffe. Hen sneglar inte på sin telefon, utan ser dig i ögonen och lyssnar. Det här tror jag att jag är sådär halvbra på. Jag försöker koncentrera mig, och är givetvis uppriktigt intresserad av vad vännen har att säga. Men jag har ju som bekant koncentrationssvårigheter, och ogillar att titta folk i ögonen. Det beror lite på vem det är. Jag vet att man ”ska” titta folk i ögonen, så jag har försökt lära mig att göra det lite mer än vad som känns bekvämt för mig, eftersom jag fått höra att man verkar skuldmedveten eller ointresserad eller opålitlig om man flackar med blicken. Det var en lättnad, faktiskt, att få veta att min personlighet har vissa autistiska drag. Inte så att jag är autistisk, men autistiska drag, dit det starka behovet av avskärmning från omgivningen och problem med att se folk i ögonen hör. Jag vill inte heller att folk ska glo på mig utan avbrott. Tittar på min telefon gör jag däremot inte, om det inte är så att jag glömt att sätta den på ljudlös funktion och någon råkar ringa eller sms:a. Eller om jag vill ta ett foto av min vän och mig. *halv poäng*

2. När du har bekymmer, sover vännen med sin telefon på huvudkudden så att hen kan svara om du behöver få prata. Int jirigonanttin, när jag ska sova sover jag. Prata kan vi göra på dagen. Samma gäller om jag har bekymmer, såheså. Jag skulle aldrig störa någon mitt i natten för en sån sak. Bekymren hålls nog kvar till morgonen.

3. Vännen gör att vardagen känns mera fulländad. En kvällspromenad, bastu och en öl är livet när det är som bäst – med vännen bredvid. Tja, det skulle väl inte sitta fel, men det är sånt här som jag har en make till… Bland annat. En syster också, om hon är tillgänglig, vill säga – vi bor inte på samma ort. 

4. Vännen är inte avundsjuk över din framgång. Hen uppmuntrar dig och gläds med dig, när livet blomstrar. Ok, det här är jag bra på! Första hela poängen rasslar in 🙂

5. När du har motgångar påminner vännen dig om vilken underbar person du är. Det här hoppas jag att jag gör. *poäng*

6. När du har hjärtesorg, tröstar vännen dig och försäkrar dig om att du kommer att hitta en ny partner inom kort. Medan du letar efter den nya kärleken festar och dansar vännen med dig hela natten. Ajdå. Jag tröstar, men orkar inte festa hela nätter. Sori nu bara. *halv poäng*

7. Du kan berätta vadsomhelst för din vän. Du behöver varken känna dig rädd eller skämmas. Jo, jag hoppas att jag är en sån vän. Jag dömer ingen. *poäng*

8. Det är tryggt att gräla med vännen. Du vet att ni kan få era utbrott, men att ni kan försonas och känna er nära varann igen. Jo, det tror jag väl. Fast jag undviker helst gräl. Under de senaste åren har jag väl grälat med vänner sisådär två gånger, och då snackar vi om en tidsperiod om fyra år. Den ena gången var det jag som var jättebesviken på en väns beteende, den andra gången var det en vän som var besviken på mig. *poäng*

9. En verklig vän ser alltid till att bevaka dina intressen. Hen försvarar dig, om andra talar illa om dig eller kritiserar det du gjort. Vännen flirtar inte med din man, och försöker inte heller ta ifrån dig annat som är ditt. Hm. Givetvis bevakar jag min väns intressen, och jag har lärt mig av min mommo att man alltid tar folk i försvar när andra talar illa om dem. Och inte tar jag saker av folk. Flirtar med deras män kan jag förmodligen däremot göra. Jag skrev tidigare ett blogginlägg om det där med flirtande, att jag inte flirtar, för jag vet inte hur man gör. Det är förmodligen i visst avseende en lögn. Alltså, jag flirtar inte i avsikt att förföra någon, bevare mig väl. Blotta tanken får mig att storle. Däremot kan jag skämta rätt friskt med män, och det kan förstås uppfattas som flirt. *men det blir nog poäng här i alla fall*

10. Vännen kan säga dig sanningen när det behövs, utan att försköna eller förminska. Hen vågar säga om du har gjort något dumt eller om du går för hårt fram. Hen säger sanningen milt men bestämt. Och älskar dig trots dina dumheter. Nja. Jag föredrar att inte lägga mig i, om jag inte blir tillfrågad. Det handlar också om den gyllene regeln. Jag vill själv bestämma över mitt liv, göra mina val och mina tabbar, tack. Men om vännen t.ex. bekänner något väldigt dumt, kan jag ju hålla med och säga ”det var ju inte så smart”. Och givetvis gillar jag min vän också i fortsättningen. *halv poäng*

Nu ska vi se. 6,5 poäng. Det blir väl ”nöjaktigt”, på en skolbetygsskala 🙂 Som jag visste – en hyfsad kompis men inte mer. En som håller sig på sin kant men ändå finns där. Som hade svårt att hitta ett vänfoto där vännen inte är en familjemedlem, släkting eller ett husdjur. Men visst har jag några såna foton.

vänner <3
vänner <3

Vänner kan man också hitta t.ex. via bloggen. Som Tuija på bilden. Oberoende av hur mycket vi kivas så är vi alltid i första hand musketanter som älskar varandra och aldrig skulle kunna tänka oss att vara utan varandra (Tuijas ord).

0 reaktioner på ”dag 54. att vara en bra vän”

  1. Det var inte små fordringar på en bra vän. Man kan ju inte utplåna sig själv heller fast man värnar om sina relationer. Fy myji å fy liiti sjömbär allt.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *