fbpx

det är det roliga som bränner ut dig

Sant eller falskt? Det här temat har jag haft i mitt ”blogga-om”-tipshäfte en längre tid. Jag fick tipset, som så många andra, när jag lyssnade på podden Projekt Framgång (som jag inte tycks kunna länka till nu, problem med soundcloud-sidan?).

Jo, på många sätt tror jag att det stämmer. Man blir trött av att ha roligt (också). Det är inte (bara) ledsamheter som tar på orken.

Sen är det en annan sak, att många av oss som drabbas av stressrelaterade problem och -sjukdomar får en kombination av flera krämpor/besvär, som dels kan vara relaterade till tråkiga händelser, dels till roliga. Det finns mycket att läsa om stress, t.ex. på internet.

Vissa får t.ex. både högt blodtryck och depression. Mitt blodtryck har alltid varit bra, hur stressad jag än varit. Men, jag har alltså drabbats både av depression (som har sina rötter i traumatiska, tråkiga händelser) och burnout (som delvis har sina rötter i allt det där roliga).

Jag antar att vi är många som tycker att det finns ett otal roliga, behjärtansvärda, fascinerande, värdefulla osv. saker här i världen. Och då är risken stor att vi upplever att vi absolut inte räcker till för att bidra till allt det där goda eller göra allt det där roliga. Alldeles frånsett olika ”borden” och ”måsten” som vi människor lätt inbillar oss att vi också ska hinna med.

”Man kan inte bli utbränd om man inte först har brunnit för något”, tror jag också att Någon Vis Person har sagt. Och jag som aldrig uppfattat mig som en eldsjäl – kanske för att jag haft så många järn i elden (hö, hö). Alltså, jag har aldrig satsat särskilt mycket. Men om man satsar lite på många saker blir det ändå för mycket.

Så, ja, det är inte minst det roliga som bränner ut dig om du inte aktar dig. Och det värsta är att det ofta hinner gå långt innan du själv tror att du kan drabbas <3 att andra varnar dig känns bara som missunnsamhet. Samtidigt måste man ju få göra sina egna val, och satsa på det man själv vill, inte på det andra vill att man ska satsa på (om de båda sakerna inte råkar sammanfalla). Att ha många ljus att växelvis ställa fram, växelvis gömma under skäppan har sina sidor.

 

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *