fbpx

Jag älskar också mat

…och listor. Så, här kommer ännu en lista, som jag hittade hos Michaela.

Vilken är den godaste pastarätten?

Den godaste pasta jag minns att jag har ätit, var en pastarätt jag åt (oj nä, nu får jag språkangst – heter det ”på” eller ”vid” en restaurang? Varför är det så svårt med prepositioner?) vid/på Rosso för några år sen. Med lax och rödlök. Annars gillar jag pastarätter över lag också. Jag har bara lagat en pastarätt som jag ogillat, och det var ju inte ”vilken är den minst goda pastarätten” det här skulle handla om. Jag kollade Rossos meny, men den där goda rätten tycks inte finnas på menyn för tillfället. För visst var det Rosso? Sen kan det också vara så, att det råkade vara en extra trevlig dag, och att det var därför som pastan var underbart god. Fast jag inte minns annat än maten från den dagen.

Hur var du med maten som liten?

Tja. Jag åt väl det mesta. Lite, i alla fall. Men köttsoppa och ärtsoppa fick mig närapå att kräkas. Jag tror att det delvis berodde på att man på den tiden hade med så mycket fett i sopporna. Jag har alltid tyckt att fettranden på kött är äcklig, det har inte haft med nån bantningshysteri att göra. Och om köttbitarna i soppan nästan enbart består av fett, så… yäk. Mina älsklingsrätter var leversås med morötter och spenatsoppa med kokt ägg. 12417641_10153855649763058_3414117299429068653_n.jpg

Förutom fett kött, så ogillade jag vispgrädde och smör. I alla fall i större mängder. Jag tycker fortfarande inte om vispgrädde på t.ex. fruktsallad, fruktsalladen är mycket godare utan grädde. Och jag vill helst breda mina smörgåsar själv, andra lägger för mycket smör på.

Den bästa smaken på chips?

Sourcream & onion.

Topp 3 bästa produkterna eller råvarorna?

Om jag tänker ”topp 3” så att det är sånt jag använder ofta, så är det svårt att plocka ut bara tre. Men här är i alla fall exempel på sånt jag äter nästan varje dag. Naturell yoghurt, t.ex. turkisk yoghurt, äter jag ofta till mellanmål tillsammans med frukt eller bär och nötter. Avokado ingår ofta i min lunch. Och grynost äter jag nästan varje kväll, på gröten.

IMG_1902.jpg

IMG_1866.jpg Hemlagad müsli och naturell kvarg, samt frukt eller bär, äter jag nästan varje morgon.

Om du var tvungen att bara äta mat från en matkultur under resten av ditt liv, vilken skulle du välja?

Det låter svårt. Jag vet inte om det ens går, eftersom matkulturer är så sammanblandade numera. Kanske spansk mat? Med mycket tapas, sangria och gott vin… Eller mexikansk.

733814_10151458955648058_284235649_n.jpg

Vad tycker du att den ultimata tacon ska innehålla?

Köttfärs, starka kryddor, mycket grönsaker, stark tacosås, guacamole, gräddfil.

I vilken form är potatis som allra godast?

Hm. Jag var över 30 år innan jag förstod att det på riktigt finns folk som tycker att potatis smakar gott… Men, ugnspotatis, kanske. Förutsatt att den serveras med nån god röra.

Har du någon dyr matvana?

Jag köper en hel del ekologiskt, fastän det är dyrare. Och jag vill helst ha rena råvaror. Visst är det märkligt, t.ex. att färdiga köttbullar kan ha billigare kilopris än ren färs? :-/ Och min hemlagade müsli blir dyrare än färdigblandad. Men då vet jag ju bättre vad jag har i den. Nötter och frön är rätt dyra, i synnerhet de ekologiska.

Vad lagar du om du har minimalt med tid i köket?

Antar att hämtpizza inte räknas… Spaghetti med köttfärssås.

Vad är din paradrätt?

Vet inte, all mat (nåja, nästan iaf) som jag lagar blir god 😉 Men jag har fått beröm för enkla saker, när vi haft matgäster. Som jägarbiff (köttfärsbiff med champinjonsås). Eller köttfärslimpa med klyftpotatis och kantarellsås. Eller rabarberkräm (”oj, sånt brukar min fammo också koka” sa sonens exflickvän, och jag kände mig Traditionell och Gammal 😀 ). Och, ni ser, förkläde, Marthas kokbok… jag ÄR traditionell, och rätt gammal också.

67433_447734173057_716975_n.jpg

Topp 3 restauranger i staden där du bor?

Ajdå, diskriminerande fråga, som räknar med att alla bor i stan. Nå, jag bor ju numera delvis i Vasa, trots att vårt egnahemshus är på landet i en by där det varken finns en enda restaurang, kiosk eller affär.

Svårt att säga, jag gillar ju det mesta, men t.ex.

Raawka café – jättegod mat. Jag har aldrig ätit så god hummus nån annanstans. Och varför hittar jag inte bilden på den goda sallad jag åt där för en tid sen?

Pincho Bar Tapas, jag gillar som sagt var tapas.

och Fransmanni, som har mustig och god mat i lugn och fin miljö.

Vad består den bästa helgfrukosten av?

Nu äter jag faktiskt oftast samma frukost oberoende av veckodag: antingen den där müslifrukosten eller så tre ägg… men, jag skulle kunna äta hur mycket som helst på morgonen. Numera äter jag för det mesta gröten på kvällen, men här är en bild av en frukostgröt med hallon, grynost och mjölk på. Viktigt med både te och kaffe och massor med tid vid frukostbordet.

535704_10151739179693058_1901671271_n.jpg

Vilken är den senaste råvaran eller maträtten som du lärde dig att tycka om?

Kanske avokado. Förr tyckte jag att avokado smakade tvål.

Finns det någon mat som du inte skyltar med att du gillar?

Nu blir jag lite fundersam över frågans innebörd. Michaela har tolkat den som att den handlar om mat som man INTE gillar. Jag tycker att den låter som att ”det här tycker jag jättemycket om, men det täcks jag inte berätta”. Nå, jag kommer inte på exempel på någondera 🙂 blir jag bjuden så äter jag, t.o.m. vispgrädden på fruktsalladen… och jag har civilkurage nog att våga säga att jag gillar t.ex. lever, fastän alla andra skulle rynka på näsan.

Din bästa budgeträtt? 

Nypotatis (färskpotatis) ur eget land, med ”lakadopp” (kokvatten från potatiskoket, salt, smör och mycket gräslök) och fisk som man fångat själv och kokat (abborre).

209007_10150931743523058_1253924588_n.jpg
Potatissättning på gång. 

Vad brukar du käka till lunch?

Sallad.

563062_10150774227728058_782718893_n.jpg

Vad är det bästa att äta och dricka på en fredagkväll?

Sushi och vitt vin funkar fint!

521794_10150675135403058_1265864032_n.jpg

Dela med dig av något smart matlagningsknep!

Oj… det beror så på vem som behöver knepet och hens förkunskaper. Man kan smaksätta t.ex. pastarätter och köttgrytor med lite av varje, som behöver användas upp. Tacosås, creme bonjour, kryddsmör… osv.

Vad lagar du om du ska laga mat åt många personer?

Definiera ”många”. Om jag har alla mina barn hos mig, plus de tre respektive som finns för närvarande, är vi nio. Det är alltså inte ”många”, utan mainstream för mig, och då lagar jag vadsomhelst. För nån annan kanske det är många. Om vi är, säg 20 personer, lagar jag gärna nån köttgryta, det går smidigare än att steka 20 biffar. Vi blir raskt 20 om delar av vår extended family är på plats. Min syster plus hennes söner och hennes särbo och hans barn är sex personer, då är vi 15. Mamma och pappa därtill, så är vi 17. Makens syster och hennes man, då är vi 19. Makens avlidne brors hustru, 20. Osv.

Vilken maträtt tycker du att fler borde upptäcka?

Jag vet inte vilken maträtt som är oupptäckt av fler 🙂 eftersom jag aldrig brytt mig om vad som är trendigt när det gäller mat. Säkert har jag omedvetet påverkats, eftersom jag samlar på recept, men jag lagar mycket 70-talsmat utan att det känns retro. Det jag tycker skulle vara viktigast är att man använder maten man har inhandlat och tillrett. Minska matsvinnet, i sann marthaanda.

Vilken råvara önskar du vore i säsong jämt?

Nektariner.

Det blev ett långt inlägg 🙂

 

 

2 reaktioner på ”Jag älskar också mat”

    1. Ok, då är vi överens om att jag har rätt i det här fallet 😀 Och jag tyckte förstås också att det var kul att läsa dina svar!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *