fbpx

läser just nu

I dag tänkte jag att jag skulle skriva ett sånt där EFIT-blogginlägg. Ett Foto I Timmen, lär det stå för, och det skulle vara lite annorlunda eftersom jag hittills envist prioriterar text framom bilder i min blogg. Men, som så många gånger tidigare glömmer jag att börja fotografera genast på morgonen, och nu är det redan två timmar sen jag vaknade, så EFIT-inlägget får fortfarande anstå.

I stället blir det ett bokinlägg, än en gång. Vilka böcker läser jag nu?012756e00c67f732620476003b88d78172f41447fa(Jaha, apropå det där med att försöka lära sig fotografera bättre. Nu IGEN råkade jag få med något som inte ska vara med, ett hörn av Tidskrift för Barnmorskor…. Och inte orkar jag bry mig tillräckligt för att ta en ny bild :p )

”Kunskapens former” är jobbläsning. Den ska jag läsa eftersom den är kurslitteratur i kursen Vårdvetenskapens vetenskapsteori, som jag ska inleda om ett par veckor. No comments so far, annat än att jag gillar vetenskapsteori sådär i största allmänhet.

De andra är frivillig fritidsläsning. ”Springfloden” är Cilla och Rolf Börjlinds första kriminalroman. Jag har hållit på med den rätt länge och bara läst några sidor då och då. Det är ett tecken på att den inte riktigt har lyckats fängsla mig, jag har bara kommit till s. 80 ännu. I början satt jag och suckade över språket i boken, förmodligen för att jag tyckte att det var för modernt (jag är ju onekligen inte så ung längre) och för att jag dessförinnan avnjutit alla Sjöwall och Wahlöös tio böcker om Martin Beck och gottat mig åt deras språk… men när jag har läst lite längre har jag noterat att också Börjlinds har ett rikare språk än jag först befarade.

Migränyoga-boken har jag nyligen införskaffat, och försöker ta den långsamt till mig, ett kapitel i taget. Det här råkar vara en sån där vecka då huvudvärken ligger på lur hela tiden. Jag strävar vidare med avslappning och andning. Yoga har jag ju hållit på med i många år, så jag startar inte från noll, men det är ändå intressant med en bok som verkligen fokuserar på det här med huvudvärk och att bli av med den.

The mindgym bytte jag till mig under bokbytardagarna vid Jakobstads stadsbibliotek under Jakobs dagar i somras. Den är säkert helt ok, men blev en besvikelse för mig. Jag trodde att den skulle handla om hur man tränar upp sitt minne, vilket vore välkommet för en som alltid varit tankspridd och som dessutom på riktigt tappat minnet och sinnet för vissa saker. Även om mina kognitiva funktioner långsamt har förbättrats, skulle jag gärna vilja ha mera stöd för hur jag kan använda det minne jag trots allt förmodligen har nånstans. I stället är det bara ännu en bok i positivt tänkande (suck), och jag är redan så armadis positiv att jag inte behöver mer i den vägen. Men, jag tänker läsa den också. Långsamt, en bit i taget.

Förutom dessa pappersböcker har jag precis börjat lyssna på Belinda Bauers fjärde kriminalroman i svensk översättning. Jag var mycket fascinerad av hennes debutbok, Mörk jord. De två följande, Skuggsida och Ni älskar dem inte är lite för… fantasifulla i min smak. Men ändå läsvärda och intressanta på sitt sätt. Så, jag ser fram emot den här fjärde också, med viss skepsis.

Vad läser du nu?

 

 

0 reaktioner på ”läser just nu”

  1. Har fått tips om En man i Berlin av Hans Fallada, så den ska jag ladda ner under dagen. Som reservpappersbok läser jag just nu en deckare, Flaskpost från P, som är en helt ok deckare.

    1. En man i Berlin har jag inte läst, men nog Flaskpost från P. Jag har gillat alla böcker av Jussi Adler-Olsen hittills, vet inte om jag läst alla hans kriminalromaner än.

  2. Har du hunnit få några erfarenheter av ”Migränyoga”-boken ännu? Fungerar det? Jag har också yogat i många år, men brukar vara tvungen att pausa när jag känner av huvudet.

    1. Jag är lite långsam i vändningarna, Ingeborg, så jag kan inte utvärdera boken och Migränyogans effekt ännu. Flera av övningarna är sådant som jag redan har gjort mer eller mindre regelbundet, så det är inte sååå mycket att sätta sig in i. Det jag upplever att jag skulle behöva hjälp med är s.k. ”eldandning”, den lär vara viktig just med tanke på att motarbeta och stoppa begynnande huvudvärk, och jag förstår inte hur man ska göra. Det är ju möjligt att man hittar nån video om det t.ex. på youtube, men så långt har jag inte kommit. Ett praktiskt tips som jag har tagit till mig är att göra öppnande rörelser för bröstryggen, så att man sitter i enkel meditationsställning med korslagda ben och växelvis kutar, växelvis ”svankar” med bröstryggen i takt med djup, långsam andning. Det borde jag absolut göra oftare. Jag har för rak bröstrygg, vilket alltid har lett till olika (potentiella) problem med rygg och nacke, det är viktigt att minska på spänningar och upprätthålla rörligheten där. Vissa år, när jag har joggat mera än jumppat, har jag fått riktigt besvärliga låsningar i bröstryggen, som naprapaten har fått bukt med men som jag inte skulle ha klarat av att reda upp själv. I går läste jag om ”flöde”, och om en serie övningar man kan göra för att förbättra blodcirkulationen till hjärnan när man har en begynnande huvudvärk, men jag har inte testat eller lärt in den serien än. Jag har inte upplevt att jag skulle behöva pausa med yogan om jag har lite huvudvärk, snarare tvärtom, men om jag har såna där riktiga huvudvärk-och-illamående-dagar är jag så utslagen att jag inte ens kan sitta, och då går det inte med annan yoga än med min favorit, avslappning i shavasana.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *