fbpx

Mina kurser hösten 2019: Må Bra

Då har jag kommit fram till den näst sista presentationen av mina gruppträningspass och kurser denna höst. Tyvärr blev inte gymträningskursen för herrar av pga. för få anmälda. Undrar vad det är som gör att fler damer än herrar gillar att träna i grupp? I de grupper jag haft under åren har damerna alltid varit i majoritet. Undantaget har varit något enstaka yogatillfälle, där det har varit fler herrar.

Må Bra-kursen anordnas i höst för tredje gången av Folkhälsan i Vasa r.f. Kursen hålls i Folkhälsanhuset Wasa på Rådhusgatan.

Kursen är i första hand avsedd för personer i arbetsför ålder. Folkhälsan har en gedigen seniorverksamhet, likaså verksamhet för barn och föräldrar, men ville ha mer aktivitet för ”mellangenerationen”. Ingen avvisas emellertid för att hen skulle vara ”för gammal” eller ”för ung” – deltagarna har varit i varierande ålder, från 20+ till 60+.

Tanken med kursen är att tröskeln ska vara låg, så att också den som inte vill eller vågar delta i vanliga gympagrupper ska våga komma med. Vid första kurstillfället går vi igenom deltagarnas önskemål – vad är det just du behöver för att må bra? Handlar det om motion, kost, livsstil, relationer osv.? Programmet byggs upp utgående från detta. I huvudsak har vi följt upplägget för arbetsplatsmotion, så som det presenteras i studiematerialet jag fick när jag utbildade mig till FISAF Personal Trainer vid Norrvalla.

Eftersom det handlar om att diskutera och träna i grupp, kan man inte säga att handledningen blir lika individuell som om jag anlitas som personlig tränare. Men, gruppen är liten, och jag har goda möjligheter att se var och en och lägga upp programmet så att alla ska få ut något av det.
(Foto: Sandra Emilia Holmäng)

Varje kurstillfälle inleds med en liten föreläsning och diskussion kring dagens tema, som t.ex. kan vara promenader, funktionell träning, hälsosam kost eller vila och avslappning. Kursen bygger mycket på dialog och diskussion, det är inte så att jag skulle stå och säga vad och hur deltagarna ska göra, även om jag gärna vill ge tips, inspiration och råd. Deltagarnas erfarenheter och det de väljer att dela med sig av är guld värda! Ingen ska ändå tvingas berätta något mot sin vilja, alla deltar på sina egna villkor.

Vi har 90 minuter per träff, och använder alltid 30-45 minuter till någon form av träning. Lätt gymnastik, stavgång osv. enligt deltagarnas önskemål. Det ska vara ett kravlöst sätt att få prova på pulshöjande träning, muskelkonditionsträning och muskelvård/avslappning. Anmälningar till kursen tas emot av jannica.silvander-koskinen@folkhalsan.fi. Kursspråket är svenska.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *