fbpx

när det inte funkar som det ska

Nu tänker jag inte på förhållanden och sånt, utan på, öh, tekniska? virtuella? vetintevadjagskakalladem detaljer. IKT? Whatever. Jag hoppas ni förstår vad jag menar. Sånt som är jättebra när det funkar, och en onödig källa till förargelse när det inte funkar. Om man inte hade haft den tekniska möjligheten, hade man inte heller haft anledning att vara besviken och irriterad på att den inte fungerar som den borde. Några exempel:

  1. Min fina och trevliga, relativt nya pulsklocka och dess funktioner som är kopplade till internet. För den som inte är insatt i sådant, kan jag kort förklara att klockan alltså ”minns” hur aktiv jag har varit, hur länge jag tränat, hur länge jag sovit, hur länge jag suttit osv. per dag. Och för att jag ska få se en översikt av det här, t.ex. hur mycket jag sov förra veckan eller hur många steg jag gick i februari, ska informationen överföras till datorn eller till smartphonen. När jag köpte klockan frågade jag misstänksamt av försäljaren om det här alltid fungerar smärtfritt. Han svarade ärligt att hans egen erfarenhet är att det ibland krånglar med överföringen till datorn, om datorn nyligen har uppdaterats och programmet liksom inte riktigt hunnit med, men att överföringen till telefonen alltid fungerar. Nå, för mig är det tvärtom. När jag synkroniserade klockan med telefonen och laddade ner appen som man ska ha i telefonen för ändamålet, funkade allt bra. Just denna, enda, första gång. Efter det misslyckas varje försök till överföring till telefonen. Förbindelsen upprättas (via bluetooth), det tar en stund och allt ser ut att gå bra, men sen lyckas det ändå inte. 🙁 Däremot lyckas överföringen till datorn (med en gammal hederlig kabel mellan klocka och dator) varje gång, utan problem. Inte för att det är hela världen att överföringen till telefonen inte funkar, men det är IRRITERANDE då det är meningen att det ska funka.
  2. Ingen bloggläsare kan väl ha undgått att notera att jag är fitnessinstruktör vid sidan av mitt vanliga jobb. Jag har alltså bl.a. en certifiering som BODYPUMP-instruktör. Bp är en form av styrketräning i grupp, och programmet licensieras av LesMills, som kommer från Nya Zeeland. Var tredje månad byts programmet ut, och alla bp-instruktörer i hela världen ska lära sig det nya programmet, så att t.ex. de som brukar gå på bp-timmar i Frankrike och befinner sig på resa i Finland ska kunna komma på min timme och känna igen sig och veta att det är samma, kvalificerade program överallt. Förr fick vi två skivor, en dvd och en cd, samt ett häfte med information och koreografibeskrivningar när det var dags för nytt program. Numera ska programmen laddas ner från LesMills hemsida. Vilket är bra på många sätt, inte minst för miljön, tänker jag. Men då vill man ju att nerladdningen ska fungera… Jag var på kurs i det nya programmet i söndags, men hade inte hunnit titta på det fastän jag fick länken till filerna i fredags. Så, på måndag skulle jag ladda ner det. Tji fick jag. Jag rådfrågade datorkunniga vänner via fb, och fick med deras hjälp kollat att det inte var något fel på min internetuppkoppling. För säkerhets skull installerade jag också ett antivirusprogram. Annars har ”folk” hävdat att man inte behöver ha sånt när man har en mac, men man kan ju aldrig veta, tänkte jag. F-Secure bedyrade att min dator inte var virussmittad. Jag följde rådet som stod på sidan, att ta kontakt med min lokala LesMills-agent. Det är LesMills Nordic i Stockholm. Tydligen hade jag mailat fel person, eftersom det tog någon dag innan jag fick svar av en annan person. Under tiden hade jag tröttnat på att vänta, och gjort ett nytt försök. Den gången lyckades jag. Skillnaden var att jag laddade ner versionen med ”desktop quality”, som tar upp mera minne, i stället för ”mobile quality”, som jag brukar ladda ner. Nå, följande dag fick jag ett svar, som tyvärr inte innehöll nån förklaring till att det inte hade fungerat. Vi enades om att det i alla fall var huvudsaken att jag kunde titta på filmen nu. Programmet ska bytas från och med 12.3, och det tar alltid länge för mig att lära mig ett nytt program, så det var en lättnad att ha programmet i datorn i tid. Men ändå. Suck. Varför funkade det inte nu, det har ju alltid gått förr?

Jag har för mig att det var en tredje sak som inte heller funkade, men jag tycks ha glömt den nu. Lika bra det 🙂

Fast när jag ändå håller på med att gnälla, ska jag gnälla på en sak till. Efter att OS (mac-datorernas operativsystem) uppdaterades till en ny version har det blivit åtskilligt krångligare att ladda upp bilder i t.ex. bloggen eller på facebook. Om du har en mac och har orkat läsa så här långt, undrar jag om du också har märkt samma sak? Alltså, förr kunde jag klicka på ”infoga bild” och så kom jag utan problem in på Bilder och kunde bläddra bland alla mina foton. Det kan jag inte nu. Om jag försöker göra det, öppnas inte Bilder, i stället inbillar sig datorn att den ska överföra hela mappen till t.ex. bloggen. Jag måste gå in på Bilder på förhand och kopiera eller flytta fotot jag vill lägga in, t.ex. till skrivbordet, för att det ska fungera. Grrr. Känns fenomenet igen?

 

0 reaktioner på ”när det inte funkar som det ska”

  1. Nu har jag inte Mac, men problem i vår digitaliserade omgivining har jag nog upplevt nu som då. Då jag är lite otålig till naturen när det gäller sånt vill det bli lite påfrestande emellanåt. I somras hade min man virusproblem som härrörde från FB, och då jag använde hans dator på villan fick jag också fanskapet på min FB. Jobbigt innan vi blev av med det med besök hos Creative Systems till sist.

    1. Usch då, det låter förargligt. Jag har lyckligtvis klarat mig utan virus via fb. Det konstigaste jag råkat ut för i datorvirusväg var att ett foto från arbetsresan till Malta 2009 var infekterat. Hur det hade gått till vet jag inte, jag minns inte vem som tog fotot men då jag skulle öppna bilden (som jag tyckte mycket om) på min jobbdator skrek antivirusprogrammet till, och IT-avdelningen fick klia sig i huvudet och fundera länge innan saken redde upp sig.

  2. Jag tror tyvärr att vi får dras med vissa datorproblem så länge vi har datorer. Utvecklingen går framåt och det borde bli bättre och enklare men så är det tyvärr inte praktiken. Det är allt mer sofistikerade lösningar som vi får dras med.

    Själv har jag Macdatorer, men har inte märkt någon försämring när det gäller bildhanteringen. Men jag skall inte heller uttala mig eftersom jag kanske använder andra metoder än du. Jag har alltid använt mig av metoden som du beskriver i slutet. Jag vill alltid exportera en bild från iPhoto förrän jag publicerar. Det finns nästan alltid ett behov att beskära, och så förminskar jag alltid bilderna från originalstorlekarna. Kanske onödigt att förminska men jag vill inte slösa med utrymme i onödan. Och en bildbredd på 1000-2000 pixlar tycker jag att räcker till på bloggen. Alltså det finns många fördelar med att först exportera. Facebook är ett lömskt program som åtminstone inte jag har några händer med.

    1. Ok, tack för svaret! Jag orkar liksom inte bry mig i hur bilderna ser ut, jag bara knäpper och tycker att det är ”bra så”, det är väldigt sällan jag beskär eller redigerar dem. Antar att det är bara jag och andra likgiltiga fotografer som har det här nya ”bildproblemet” då 🙂

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *