fbpx

min hortensia

I våras fick jag en hortensia i morsdagsgåva av dottern och hennes sambo. Till min stora förtjusning har blomman övervintrat. Jag har bara haft en hortensia en gång tidigare, och den vissnade rätt fort, som de flesta blommor gör i min oömma vård (beklagar).

IMG_1174
Så här såg den ut då det begav sig, den hade en tendens att överskugga de båda andra morsdagsblommorna med sin överdådiga prakt 🙂
IMG_1276
Underligt nog blev blommorna så småningom gröna. Det lär bero på vattnet. Min hortensia fick bo inomhus hela sommaren, fastän man kan ha dem ute. Det var så kallt i början av sommaren att jag var rädd att den skulle frysa, och senare var jag rädd att Familjen skulle glömma att vattna den om den inte syntes så bra, så den fick stå kvar på köksbordet med en lapp ”VATTNA VARJE DAG” på krukan. 

Jag läste på internet att hortensior ska behandlas som pelargonior, dvs. de ska stå svalt under vilomånaderna och vattnas sparsamt. Eftersom jag är en kvinna i mina bästa år (när är man inte det?) är jag väldigt varmblodig, och vill ha svalt, för att inte säga KALLT, i sovrummet. Blomman fick alltså flytta till sovrummet i november. Där stod den sen och började se allt mer vissen och missmodig ut under månaderna som gick.

För ett par dagar sen beslöt jag att det var dags att avsluta vinterdvalan. Jag bar blomman till köket, där den fick stå ett par dagar tills jag fick tummen ur och kom mig för att köpa blomjord och plantera om den. Jag hade en stor kruka på lager, en kruka där jag har haft en skranglig och ful sprätt-iväg-blomma, som efter många långa år av ökad skranglighet äntligen hade vett att kasta veven i höstas.

Maken fick assistera – det är inte så lätt att hålla i en blomma med tillhörande jordklump och hälla ny mull runt omkring utan att spilla å det gruvligaste. När jag fick hjälp spillde jag bara lite. Och så här ser den ut nu.

IMG_0110
Den här krukan är för stor att ha på köksbordet, så jag la den på maken skrivbord i stället (med hans tillåtelse). 

Ni ser, den grönskar faktiskt! Man kunde ana lite färskt grönt på kvistarna redan när den var i sovrummet, men efter ett par dagar i köket och lite mera vatten var det nästan så man kunde se hur bladen växte timme för timme.

Nu blir det spännande att se om den börjar blomma. Och om jag har beskurit den tillräckligt. Learning by doing!

Fniss, jag la till en kategori ”blommor och trädgård”. Undrar om det här blir det enda inlägget i den kategorin? Vem vet, jag kanske blir lite inspirerad av att ha en sån kategori?

0 reaktioner på ”min hortensia”

  1. Den ser bra ut och senare när det blir varmt kan du föra ut den i trädgården. I år planterade jag om blommorna i garaget, där vi har en uppfällbar bänk. Där kunde jag spilla jord utan att bry mig och allt gick smidigt, så det ska bli en vana nu. Bara att fälla ner bänken och soppa upp jorden sen. Fick till och med hjälp att bära in blommorna igen.

    1. Jo, jag funderade också på att jag eventuellt kan flytta ut den sen. Vi får se hur det blir! Vissa år har jag följt rådet som en av mina promenadkompisar gav, att vänta med omplanteringen tills det blivit barmark, så man kan göra det utomhus. Det var allra enklast, att få sopa jorden raka vägen till en rabatt 🙂

  2. Bossit! Jag har en hortensia nertäckt i trädgården,få se om den klarat vintern. I somras kom den upp,men hann aldrig till blomning. Min mamma har varit så duktig på växter,jag har inte lyckats lika bra. Medan hon bodde i sitt hus hade hon kallvinden för vintervilan. Det var kanske det som var hemligheten.

    1. En kallvind kunde vara bra. Vi har haft pelargoner i källaren, men de har inte tagit sig så bra efteråt. Lycka till med hortensian!

  3. men så trevligt….jag fick oxå en likadann hortensia på morsdagen o den blommade hela sommaren och fick även stå ute på terassen….sen fick jag tipset att jag skulle plantera den i en blombänk, vilket jag gjorde så nu återstår att se om den övervintrat, den är i allafall i skyddat läge, så kanske jag har tur…dom är ju så ljuvligt vackra när dom blommar, men min förhoppning om att få den att blomma igen är nog liten, jag är näml. ingen blomexpert….hoppas du lyckas med din

    1. Tack Gilla, hoppas att din också har övervintrat! De är otroligt vackra. Jag är glad över att min har överlevt, och om den blommar om är det en extra bonus. När jag var ung och barnlös hade jag riktigt gröna fingrar (och kanske en blomvänligare bostad), men efter att jag fick barn sinade orken att sköta om blommor, och när jag fick en riktig lössinvasion och blev tvungen att kasta 35 krukväxter på en och samma dag blev det ännu sämre…

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *