fbpx

tjugondagen

I dag är det dagen då man ”borde” städa bort sina julsaker och slänga ut julgranen. Det är intressant att följa med t.ex. på facebook hur olika vi människor ser på den saken. Vissa kan knappt vänta på att julafton är över, så vill de ha bort allt. Andra har nyåret som gräns, ytterligare andra har trettondagen som gräns, och så finns det alltså de som har tjugondag Knut som gräns. Plus de som inte har någon gräns, men ändå tröttnar på julsakerna ganska fort. Plus de som är som jag, som inte upplever att man tröttnar på dem, som alltid väntar MINST till tjugondagen innan något ryker. Antagligen skulle väl jag också tröttna till sist, men trots att jag hävdar att jag inte bryr mig så mycket om vad andra tycker, är det nog det sociala trycket som gör att julgranen åker ut förr eller senare. Kanske det där med hur länge man vill ha pyntat också är något man har fått med sig hemifrån? Både mina föräldrar och min mommo har haft granen inne länge. Ända in i februari, som längst.

Lite lättare att städa bort julsakerna tycker jag att det har blivit sen det blev mera allmänt (och mera socialt accepterat) att ha mysbelysning, dekorationsbelysning och tända ljus även när det inte är juletider. För det är nog framför allt det jag ogillar med bortstädandet – det blir ju så mörkt och grått och trist igen. Folk påstår att det blir ljust då man städat bort julgranen. Det blir det väl inte? Alla ljusen försvinner ju? Vi brukar för det mesta ha julgranen och elljusstakarna tända dygnet runt, och det är så mysigt med den dämpade belysningen i huset både när man går och lägger sig och när man stiger upp. Och när man måste upp på wc på natten. Jag blir alldeles varm om hjärtat när jag ser det vackra skenet. Ljust, det blir det ju först om några månader…

Fast på dagen märker man ju att solen är uppe längre. I alla händelser åker julsakerna ut tidigast under inkommande veckoslut vad mig anbelangar. Jag vill också helst städa bort allt på en gång, inte lite då och då, alltså fordras minst en ledig dag för att det ska förverkligas.

0 reaktioner på ”tjugondagen”

  1. Lite som mina tankar om julpyntet, Tycker det är så trist att ta bort den fina julbelysningen, för det blir ju så mörkt och ”kokkot”. Tog i alla fall motvilligt bort det mesta idag. Lite tomtar och sånt är kvar, men tids nog hinner jag med dem.

    1. Vi har väldigt lite tomtar och sånt framme i år, Kicki, så det tar inte lång stund att ta bort dem heller. Det som tar längst tid här är gardinerna. Och att jag började med det där med julgardiner var nog mommos och svärmors ”förtjänst”, jag föll till föga för det sociala trycket då det begav sig, och sen har det faktiskt blivit så att jag börjat tycka att de är en av de saker jag vill hålla fast vid. Så kan det gå 🙂 Men det känns bra att det finns andra också som tycker att det blir mörkt och kokkot, inte ljust, när man tar bort julbelysningen!

  2. Det är ju bra att var och en får göra som man vill! I fjol tog jag ner tro hopp och kärlek i februari, i år har de inte alls hängt i fönstret därför att hoppet inte lyste och när jag äntligen fick en ny lampa så tappade jag den i golvet så den också gick sönder .. då gav jag upp!
    Dina foton syns bara i ”Reader” men inte här när man klickar på ”visa källa”, vad kan det bero på?

  3. Tyvärr har jag inga såna där tro, hopp och kärlek, lma7, jag skulle gärna ha en uppsättning men priset har avskräckt. På jobbet har vi dem (fast denna julsäsong hade visst ingen kommit ihåg att sätta upp dem). Häromåret var vi allvarligt bekymrade då hoppet hade slocknat… 😀

    Konstigt med fotona. Hittills har de ingen större betydelse, jag har bara experimenterat med gamla foton för att lära mig hur man sätter in dem. Undrar vad det är jag INTE har lärt mig än om de inte syns alla gånger… jag får försöka forska vidare i saken.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *