fbpx

tunnare plånbok

…talas det om i dagens tidning i samband med budgetunderskottet. Men mycket av det tycker jag verkar rätt förnuftigt. Höjd skatt på alkohol, tobak, läsk och godis kan man väl inte annat än välkomna. Det var lite märkligt för en tid sen då det också skrevs om ”dyrare mat” och alkoholhaltiga drycker framfördes som exempel… Visst är det väl viktigare att baslivsmedel inte är så dyra eller så högt beskattade? Vill man ”fredagsmysa” är det säkert bra för både hälsan och kreativiteten att minska lite på alkohol-tobak-läsk-och-godis-myset och mysa på annat sätt i stället eller åtminstone ibland.

MEN den förbaskade bränsleskatten… grrr… nu igen ska vi som inte bor i tätorter och inte har tillgång till fungerande kollektivtrafik eller rimligt cykelavstånd till jobbet drabbas 🙁

Och så tycker jag att det är väldigt tråkigt att hushållsavdragen minskas, både ur sysselsättningssynvinkel och ur individens synvinkel. I takt med att antalet äldre ökar, ökar ju också antalet relativt pigga äldre, som inte är tillräckligt skröpliga för att få kommunal hemvård. Bl.a. dessa anlitar ju gärna privat städservice eller hemservice; hjälp med mindre renoveringsarbeten osv. Då har hushållsavdraget varit mycket välkommet. Dessutom utgör det en avlastande möjlighet för stressade, arbetsföra människor, som med hjälp av hushållsavdraget kan få en lättare tillvaro om nån annan renoverar eller städar åt dem, samtidigt som denna ”nån annan” får jobb. Dumt, dumt att minska detta!

Ja, det finns säkert annat både positivt och negativt att säga om budgetförslaget…

 

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *