fbpx

vokaltestet

Idag tar jag fasta på vokaltestet, som Fina Christina tipsade om i sin vlogg den 14.3. De som har följt med min blogg en längre tid, eller som känner mig personligen, vet att jag är lite ambivalent inställd till sådant som sorteras under ”positivt tänkande”. Visst, jag vill tänka positivt, och gör det också av födsel och ohejdad vana. Det som gör mig skeptisk är tanken om att allt blir så bra bara man tänker positivt, så att man drar till sig positiv energi. Då finns det risk för att den som drabbas av olyckor och sorg börjar föreställa sig att hen inte tänkt tillräckligt positivt, eftersom detta kunde hända, eller att andra bagatelliserar hens upplevelser med att ”tänk positivt, så blir det nog bra”.

Hursomhelst, olika tips för att få in positivitet – och eftertanke! i vardagslivet är ju bra. Vokaltestet, som man alltså kan göra som en liten tankeövning för sig själv, handlar om att komma ihåg vissa vokaler och frågor som kan knytas till dessa:

A. Har jag gjort något för Andra idag?

E. Har jag gjort något för Egen del idag?

I. Finns det något jag klarat av att Inte göra idag?

O. Har jag hållit inne några Oförlösta känslor idag?

U. Har jag varit Ute (eller inne) och rört på mig idag?

Y. Yes! Hände det något positivt idag?

(Som nordbo och svenskspråkig undrar jag vad som hände med å, ä och ö. Nån dag när jag har mera energi ska jag hitta på kreativa frågor som kan knytas till dem!)

Mitt vokaltest för idag:

A. Jo, jag skulle se det som att största delen av mitt jobb handlar om att göra saker för Andra. I dag har jag t.ex. skrivit feedback på några av mina studerandes planer för temaseminarieuppsats. Jag tänker att jag gör något för Andra när jag undervisar och handleder.

E. Ähum… Ätit 😀 Och unnat mig min sedvanliga minst-en-timme-om-det-alls-låter-sig-göras i soffan med stickning och ljudbok.

IMG_1852

I. Öh? Det borde alltså vara något som jag föresatt mig att INTE göra. Jag antar att det inte funkar att säga att jag inte rökt, eftersom jag inte brukar röka och inte heller anser att det är någon utmaning att låta bli. Jag har inte svurit och inte blivit osams med nån, inte slagit nån… men jag har inte heller problem med att jag skulle bruka svära, bli osams eller slåss. I är alltså en rätt onödig vokal för mig i det här sammanhanget. Jag får lägga den på minnet och försöka återkomma när jag märker att jag kan avstå från något dumt!

O. Öh igen… Nä, det tror jag inte. Så terapeutad och genomdiskuterad som jag blivit under de senaste åren tror jag inte att jag bär på särskilt många, eller särskilt markanta oförlösta känslor.

U. Jep. Jag har promenerat till och från jobbet, sammanlagt ungefär 5 km. Och så har jag hållit 60 minuter zumba fitness.

Y. Jag träffade en av mina kära före detta arbetskamrater, det kan anses som YESS!

Det här kan jag nog göra flera gånger för mig själv, men då ska jag lägga till å, ä och ö 😉

0 reaktioner på ”vokaltestet”

 1. Å, Åt du något opassande i dag?
  Ä, Vad har du Ätit som var hälsosamt i dag?
  Ö, finns det något Övrigt att Önska i dag?
  Fina vantar! <3

  1. Tack lma7, det var ju bra förslag!

   och tack, vantarna ser fina ut utanpå, men jag tror inte de är så praktiska då jag låtit trådarna löpa på insidan. Det lär finnas ett sätt som heter ”sticka in” eller hur det nu var, men det kan jag inte (än).

 2. Jag tror det var så att jag hittade vokaltestet i en bok skriven av en amerikan, därav fattas å,ä,ö. 😉 men hitta gärna på något på dem också.
  Samtidigt så förstår jag dina tankegångar som du skriver i början. Det är inte möjligt att tänka positivt jämt och ständigt, snarare ser jag det här positivitetstänket som ett sätt att få jobbiga och tråkiga saker t.ex. på arbetet eller hemma att bli lite lättare. Det blir ju lätt till det att kommer det en motgång och man tar hårt på den så kommer fler efterhand.

  1. Jag tänkte också att det säkert kom från någon amerikan 🙂 Och nu fick jag ju en så fin kommentar här med tips på å, ä, ö, dem ska jag fundera på en annan dag.

   Och jag håller med, det finns alltid något positivt och något att vara tacksam över! Trots att det finns situationer, t.ex. då någon dött, som man måste få vara ledsen och tänka sorgsna tankar och ”varför” osv. Kanske det inte heller är samma sak som att vara negativ. Sorg hör till livet <3

 3. Vore mycket att skriva om det positiva tänkandet, men det får bli en annan gång. Annars var det en del tänkvärda vokaler att fundera över. Och Lma,hon är påhittig hon. 🙂

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *