fbpx

Wonnes adventskalender lucka 8 – välbefinnande

”Hälsa är friskhet, sundhet och välbefinnande”, var en av de definitioner på hälsa som jag fick lära mig under min grundutbildning, som gav mig barnmorskelegitimation och så småningom också sjukskötarlegitimation. Alla delar av hälsan är viktiga, men inom Wonnes wellness satsar jag kanske framför allt på kundernas välbefinnande. Enkelt sett är välbefinnande känslan av att må bra, den subjektiva delen av hälsan. Människan kan ha välbefinnande trots att hon har t.ex. en kronisk sjukdom, och människan kan också känna att hon inte alls mår bra trots att hon inte har någon ”objektiv” diagnos. Det sistnämnda är väldigt jobbigt. Att känna att allt inte står rätt till, även om det borde stå rätt till.

Ibland kan det vara så att människan har någon form av sjukdom eller ”påvisbar” ohälsa, att den bara är oupptäckt. Då kan det kännas som en befrielse att få veta vad det är för fel på en, så att man har något att förhålla sig till. Då är det också lättare att ta itu med sitt liv.

Diagnosen kan förstås också bli förlamande, i alla fall till en början. I synnerhet om sjukdomen är livshotande, långvarig eller långsamt framskridande.

Men det finns alltid möjligheter att höja välbefinnandet. Att hitta något som känns bra. Att trösta och lindra sig själv eller andra, också när situationen inte går att ”bota” eller avlägsna.

Vad får dig att må bra, riktigt bra? Gör det!

Ofta är det också det lilla som är viktigast, det lilla du gör i vardagen för ditt välbefinnande – det behöver varken vara dyrt eller krångligt för att göra ditt liv lite ljusare och lättare <3

img_2396
Ett husdjur kan ofta öka välbefinnandet <3

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *