fbpx

Wonnes julkalender lucka 6 – inflammation eller infektion?

Jag läste en del om antiinflammatorisk kost idag, och kom på att jag skulle kunna skriva några rader om skillnaden mellan infektion och inflammation. Själv lärde jag mig den skillnaden när jag gick min vårdutbildning.

Infektion är alltid förorsakad av någon sjukdomsalstrare, t.ex. bakterier eller virus. Kroppen kan övervinna infektioner genom sitt eget försvar, men ibland behöver den mediciner för att hjälpa kroppen på traven. Annat man kan göra för att bekämpa infektioner är de klassiska vila, värme och vätska.

Att äta antiinflammatorisk kost handlar alltså inte om att bli av med bakterier. Vi ska ha bakterier i kroppen, nyttiga bakterier, en s.k. bakterieflora som är i balans. När den är i balans, har vi också bättre motståndskraft mot infektioner. Inflammation är ett tillstånd som har smärta, svullnad, rodnad och värme som symtom. Och om den här inflammationen är invärtes, ser man inte rodnaden och ofta inte svullnaden heller. Inflammationen innebär alltså enkelt sett att det finns någon form av irritation och obalans på något ställe i kroppen. T.ex. ledinflammationer är ofta ”rena”, vilket innebär att leden inte är invaderad av bakterier, den är bara överbelastad och irriterad och protesterar.

Antiinflammatoriska läkemedel kan lindra, men de har också biverkningar, och ska användas med förstånd. Sköt om dig på andra sätt i stället, och använd t.ex. värkmedicin endast tillfälligt eller som en kort kur, om du fått en sådan rekommenderad av läkare eller sjukskötare!

Och kom ihåg att antibiotika inte hjälper mot virus.

Sköt om dig i dessa förkylningstider, ät bra mat, undvik socker, drick tillräckligt – och vila, njut av årstiden och alla vackra ljus! <3

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *