fbpx

kryssningen igen

Fortsätter på kryssningstemat, den här gången med själva båtresorna. Det är bekvämt att åka på kryssning från Helsingfors till Stockholm, om man inte har något emot att båtresan tar ganska länge. Nu jämför jag med att åka från Åbo till Stockholm. Tiderna är mänskligare, man hinner sova mer.

– Ska hon sova när hon är ute och reser, tänker du kanske. 🙂 Jo, det ska hon. Var jag än är, måste jag få sova. Mycket. Så jag är ett relativt trist ressällskap. Lyckligtvis är maken van, och vet hur det brukar vara, så varken han eller jag ställer upp några särskilt stora förväntningar inför våra resor. Som jag sa till en bekant när maken och jag skulle till Gran Canaria för första gången i vårt liv förra året: ”Jag vill bara ta det lugnt, sitta och titta och hålla min man i handen.” Sönerna tyckte att ”då kan du ju lika bra vara vid villan, varför ska du resa bort för att bara sitta och glo”. Men, det kan ju vara omväxlande att glo på olika saker. Plus att det ändå ger en annan känsla att vara borta från alla vardagliga plikter, att verkligen få vara tillsammans fastän man då inte gör så mycket annat än äter och sover.

Utsikt från vårt hyttfönster.
Utsikt från vårt hyttfönster.

Vi reste med Silja Symphony. Jag gillar idén med innerhytter med utsikt. Visst är det bra med ytterhytter och fönster mot havet också, men om man reser på vintern är det inte mycket man hinner se, eftersom det är mörkt ute. Då kan man lika gärna ha en hytt med utsikt över ”promenaden”.

Några särskilt lönsamma kunder är vi inte. Vi handlade lite vin och godis och en flaska likör. Inga kläder, inga leksaker, inga muminprylar, ingen parfym (jo, förresten, vi köpte faktiskt en deodorant för herrar till en av sönerna)… och maten vi åt ombord var buffémat, som var beställd på förhand. Varsin drink köpte vi också den första kvällen. Antar att det är lite ambivalent för bolaget med såna resenärer – trivs och är glada, men handlar typ inget :p

Som jag skrivit nån gång tidigare – ordet ”långtråkigt” ingår knappt i min vokabulär. Jag minns en gång då en av mina tidigare arbetskamrater sa att det är ”sååååå tråkigt” på båtarna. Ojoj. För mig kan det aldrig vara tråkigt att inte vara överhöljd med plikter. Att, som sagt var, få sitta och glo. Sticka, läsa, lösa korsord. Och vara i fred fastän man är bland folk. Apropå shoppandet – inte lämnade vi något stort ekonomiskt avtryck i Stockholm heller. Förutom fikat på Vetekatten, köpte vi två (2) veckotidningar. Det vill jag alltid göra när jag är i Sverige. Handla svenska veckotidningar, alltså. Det är faktiskt stor skillnad på att betala 25 SEK mot 4,50 € för samma tidning… så jag slog på stort och köpte både Allers och Hemmets Veckotidning. Och kunde konstatera som tidigare – Allers är min favorit. Jag gillar korsorden, recepten och reportagen om Vanligt Folk.

Den här utsikten hade jag då jag satt på "fönsterbrädet" i hytten och stickade. Lite fula sladdar och sånt till vänster, men annars trevligt.
Den här utsikten hade jag då jag satt på ”fönsterbrädet” i hytten och stickade. Lite fula sladdar och sånt till vänster, men annars trevligt.

Om sova alltid är nr 1 för mig, så är ju äta nr 2. Det bästa med att vara på kryssning eller hotell är frukosten.

01353be8b4d01f386b4c31a2fabd35827daa7aefec

Till min stora förtjusning ingick sushi i buffén. Jag åt förstås annat också, men passade på att äta sushi två dagar i rad, när jag nu hade möjligheten. Varför ändra på ett vinnande koncept…

0172034590ff6bbcc6f78429af0eaf8677015625fa

Motion är ju en av de tre övriga sakerna jag prioriterar (läsa, handarbeta, motionera) när det gäller att hitta fem saker som jag helst vill göra. Den första kvällen dansade vi en stund. Helt ok, fast lite… inte så dansvänlig musik. Tyvärr har jag ingen bild av det. Och så sjöng jag karaoke, den enda som sjöng en låt på svenska på hela kvällen 🙂 Andra kvällen var jag för trött, då slog ”tråkigheten” igenom så att jag i princip gick och la mig 19.30 och steg upp följande dag kl 8. Ergo: be mig inte komma med som ressällskap om du vill ha hålligång.

0 reaktioner på ”kryssningen igen”

  1. Hör till dem som tycker båtresor, tågresor, bussresor och flygresor är trååkiga. Så slött att bara sitta och glo, speciellt då man inte kan röra på sig särskilt mycket. Det kan man visserligen på en båt, men rörelsefriheten är ändå begränsad. Därför reser jag mycket sällan, är mest en hemmakatt och på villan är jag också som hemma.

  2. Antar att jag har flängt omkring som en skållad råtta så mycket i mina dar medan barnen var mindre att det är därför jag aldrig har tråkigt och aldrig (?) tröttnar på att sitta och glo… förr var det en oerhörd lyx att någon enstaka halvtimme eller timme få slå sig ner, i synnerhet ensam…

  3. Att resa med båt nattetid tycker jag går bra,då får man ju sova den mesta tiden! 🙂
    Tåg tycker jag går bra,man kan ju läsa eller surfa och dessutom röra på sig mellan varven. Jag är flygrädd nuförtiden,så det blir inte många flygturer. Buss är tråkigast,jag kan inte läsa i bussar,då blir jag illamående,och rörelsefriheten är begränsad.

  4. Flygrädd har jag faktiskt aldrig varit, det är säkert jobbigt. I bil brukar jag kunna börja må illa, buss går bättre. Men jag håller med om att det är tungt att inte få röra på sig.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *