fbpx

vem behöver hackade nötter

I ungefär ett års tid har jag gjort egen müsli och också ätit müsli nästan varje dag. För det mesta till frukost. Jag fick inspiration till müslitillverkningen av min gymkollega Eve, som hade ett recept i sin blogg. Hon har slutat blogga, men inspirationen från henne lever kvar.

I början hackade jag nötter, mandlar osv. i små bitar, men sen kom jag på att det inte alls är nödvändigt. Visst kan man tugga i sig hela nötter, om man vill, så spar man lite besvär.

Grundreceptet för min müsli är:

  • 3 msk kokosolja
  • 2 msk honung
  • ca 6 dl nötter, frön och gryn
  • ev. kanel, kardemumma, vaniljpulver eller annan ”bullakrydda” du gillar 🙂

Blandas och rostas i ca 15 min i 175ºC. Efter rostningen blandar man i ca 2 dl torkad frukt eller torkade bär. Om man vill vara noga med att inte få i sig onödigt socker ska man kolla på förpackningen – oväntat många sorters torkad frukt och torkade bär är sockrade *tummen ner*

Blanda inte i bären innan du rostar, de bränns vid och blir svarta *been there, done that*

IMG_1918

Dagens blandning innehåller oskalade och ohackade hasselnötter, Pirkka salladsfröblandning (jodå, den funkar bra i müsli också), chiafrön och Kunto Kaura-havregryn med vetekli. Sen har jag tillsatt torkade granatäpplekärnor.

Jag äter oftast müslin med kvarg. Yoghurt och fil funkar också bra, men är inte lika mättande. Den som vill undvika mjölkprodukter kan t.ex. göra en kräm av (osockrad) mandelmjölk och använda den, om man som jag inte vill äta müsli med flytande mjölk (om ni förstår hur jag menar). Dessutom tar jag en frukt eller ca 2 dl färska eller djupfrysta bär med i min portion. Är jag riktigt lat, äter jag t.ex. ett äpple bredvid i stället för att skära det i bitar.

IMG_1919Dagens portion innehåller en apelsin i bitar, och jo, det finns müsli och kvarg under apelsinbitarna 🙂

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *